Обвиненията срещу директора на благоевградското училище, отказало прием на деца

...
Обвиненията срещу директора на благоевградското училище, отказало прием на деца
Коментари Харесай

Румян Русинов: Правилото за уседналост е причината за казуса в 9-то основно училище в Благоевград



Обвиненията против шефа на благоевградското учебно заведение, отказало банкет на деца от ромски етнос, са безусловно неоснователни. Това сподели политологът Румян Русинов в изявление за предаването „ 12+3 “.

„ Най-лесно е в сходни случай да се сипят обвинявания в расизъм към директорката, само че аз мисля, че те са безусловно неоснователни. Проблемът е явно в правилото за уседналост. При настоящия модел за банкет в първи клас водещ аршин е близостта на адреса до съответното учебно заведение и там, където имаме огромни обособени ромски махали в действителност в учебните заведения се събират деца единствено от ромски етнос. В този смисъл считам, че Регионалното ръководство на образованието и Общината вместо да са в желаната от тях роля на наблюдаващи и проверители и да оставят шефовете сами да се оправят, би трябвало те да се заемат с организацията и равномерното систематизиране на децата, тъй като това е тяхна работа и те са тези, които имат административния потенциал да го създадат. Проблемът е в правилото за уседналост, което явно генерира просветителна сегрегация “, изясни той.

Според него казусът е многопластов: „ Той потегля още от епохата на социализма, когато бяха построени сегрегирани учебни заведения в ромските махали. Това е първичната сегрегация, несъмнено с положителната концепция да бъдат доведени децата до учебно заведение, само че в последна сметка доведоха до изолираност. След това имаме демократичния феномен на нововъзникващата сегрегация след 1989 година, когато икономическите проблеми доведоха до обезлюдяване, всеобщи миграции, които насочиха ромски родители и деца в сегрегирани квартали и учебни заведения. От друга страна в дребните градчета, заради обезлюдяването, се получиха единствено ромски учебни заведения. Вече казахме и за казуса с уседналостта и не на последно място е казусът с някой казионно партийни патриотични обединения и фактори, които насаждат отрицателни етнически настройки като база за образуване на своята политическа легитимност, което основава такава настройка и у родителите. “

По думите му страната дълги години е работила, с цел да взема решение тези проблеми, само че не е достигнала политическа воля за окончателното решение на обстановката.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР