Общопрактикуващите лекари настояват в бюджета за първична извънболнична медицинска помощ

...
Общопрактикуващите лекари настояват в бюджета за първична извънболнична медицинска помощ
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари искат увеличение с 25 млн. лв. в Бюджет 2020 г.

Общопрактикуващите лекари упорстват в бюджета за първична извънболнична здравна помощ да бъде повишен с 25 млн. лв.. Искането им е отправено до премиера Бойко Борисов, ръководителя на здравната парламентарната комисия Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев и финансовия му сътрудник Владислав Горанов, ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и на НЗОК доктор Дечо Дечев.

В проектобюджета за извънболнична здравна помощ се плануват 19 млн. лв.. Личните лекари акцентират, че растежът на заплатите в обществената сфера за 2020 година е повишен с 10%. Те акцентират и растеж на МРЗ за 2020 година с 9%. Бюджетът на НЗОК за 2020 година е 4,744 милиарда лева и растеж от 395 млн. лева "Едва ли е належащо да разясняваме "значимостта " на спестените 6 млн. от бюджета за ПИМП на фона на 4.744 милиарда лв. бюджет на НЗОК и каква друга "празнина " във финансирането на опазването на здравето биха запълнили ", пишат от организацията на общопрактикуващите лекари.

От сдружението пишат, че проектобюджетът за тях би трябвало да обезпечи поддръжка на съществуващите практики като покрива разноските и заплащането, а също по този начин и осигуровките и налозите. В системата на доболничната здравна помощ, с изключение на близо 4200 общопрактикуващи лекари, работят още към 4000 медицински експерти, в това число медицински сестри и още други сътрудници, свързани с активността ни, което значи, че съгласно законите от планувания в началото бюджет се връщат към държавния 38% за осигуровки, по-късно 10% налози и в случай че има дивиденти - още 5%. Те показват уточненията, с цел да се избегне визията, че парит, които изискват като бюджет "автоматично се трансформират в чисти приходи, които влизат в джоба на ОПЛ ", пишат в мнението си медиците.

Те напомнят бюджетите на общопрактикуващите лекари - през 2018 година - 5,8% (с плануваните в запаса 7 млн. лева.), през 2019 година - 5,4%, през 2020 година - 5,2%. В настояването си за нарастване на бюджета за 2020 година с 25 млн. лева по отношение на 2019 година те пишат, че ще дават предложение за разпределението на бюджета за ПИМП по пера, откакто има изясненост за неговия размер.

На днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че не би трябвало да се развръзва кесията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР