Общопрактикуващи лекари съобщават за останали количества безплатни дози противогрипна ваксина

...
Общопрактикуващи лекари съобщават за останали количества безплатни дози противогрипна ваксина
Коментари Харесай

Все още има безплатни противогрипни ваксини при общопрактикуващите лекари за хората над 65 години



Общопрактикуващи лекари оповестяват за останали количества безвъзмездни дози противогрипна ваксина за хора над 65 години. Здравното министерство удължи имунизацията до края на януари.

Флакони с безвъзмездни противогрипни ваксини за хора над 65 години с съпътстващи болести има останали в кабинети на общопрактикуващи лекари, заяви доктор Георги Миндов, ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София:

" Все още има при сътрудниците известни количества неизразходвани ваксини. Могат са се предложат и на хората от рисковите групи. Говоря за хората с диабет, с хронични имунокомпрометиращи болести, които са под 65-годишна възраст, за които могат да се употребяват тези ваксини ".

Тази година Миндов е получил 100 опаковки, които са обезпечени гратис от Националната стратегия по ваксинопрофилактика. Общо 230 хиляди дози бяха разпределени сред 3300 общопрактикуващи лекари в страната в над 700 обитаеми места.

" Имам хора, които не желаят ваксина против Covid-19, а желаят противогрипна ваксина. Възрастните хора се отнасят с много по-голям почит и отговорност към грипа. Все още не възприемат ковид като опасност и грипът е по-популярен като метод за имунизация, в сравнение с Covid-19. Има хора, които са с доста съпътстващи болести и са на 64 години. Една година не им доближава и не можем да им сложим ".

Срокът за имунизация беше продължен от Здравното министерство до края на януари. Според Миндов в случай че дотогава е почнала предстоящата грипна вълна, тя не би попречила на имунизацията.

" Единствено противопоказание е сега да не бъде със признаци - температура, настинка, признаци на грип. И действително, както е сега, ние сме непрекъснато в пандемия от месеци, от години към този момент наред, слагаме ваксини и не сме спрели да имунизираме против ковид. По същата логичност можем да имунизираме и срещу грип ".

Лично в кабинета на доктор Миндов са останали 10 флакона от имунизацията, които са годни до юни. По думите му, количествата излишък при неговите сътрудници не са огромни:

" Мисля, че тази година акцията беше относително сполучлива на фона на тежката конюнктура с Covid-19 и слагането на трета доза и вълната, която мина есента ".

Все още обсегът на противогрипните ваксини у нас е невисок - единствено 10%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР