Общо 672 медицински лица се ваксинираха срещу COVID-19 днес. Ваксинирането

...
Общо 672 медицински лица се ваксинираха срещу COVID-19 днес. Ваксинирането
Коментари Харесай

672 медици у нас се ваксинираха срещу COVID-19

Общо 672 медицински лица се имунизираха против COVID-19 през днешния ден. Ваксинирането в страната стартира в 3 града в страната, синхронно, в София, Пловдив и Бургас. Останалите райони стартират имунизация 28-и, 29-и - Враца и Търново

В столицата 267 души са се ваксинирали, в Пловдив - 280, а в Бургас 125.

Първият ваксиниран българин бе министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. Процедурата беше осъществена в столичната болница " Св. Анна ". Примерът му последва шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов, а първи от медиците във ВМА се имунизира проф. Венцислав Мутафчийски. Ваксинацията беше осъществена обществено, а задачата е да се покаже, че закупените препарати на " Пфайзер " и " Бионтек " са безвредни и ефикасни.

Точно в 10 часа пред пред медиите беше сложена първата доза. Процедурата продължи няколко минути. След това професор Ангелов съобщи, че има вяра, че учените са си свършили работата и няма самообладание да се види със 70-годишния си татко, защото не са се виждали от дълго време.

 Снимка: "Булфото "



В Пловдив първият имунизиран бе ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров:

 В УМБАЛ
В УМБАЛ "Свети Георги " в Пловдив стартира имунизирането против COVID-19. Първи бе ваксиниран доктор Иван Маджаров
Снимка: Българска телеграфна агенция

" Правя го, тъй като желая да дам образец на нашите пациенти и имам вяра в достиженията на здравната просвета. Поставянето на имунизацията е безболезнено и безвредно ". Личното му мнение е, че имунизациите са тези, които дават опция, да са управляват тежки болести. Той показа, че не се тревожи от странични резултати, защото няма алергични реакции, а има само лека хипертония, която е следена.

В Бургас първият имунизиран доктор бе онкохирургът доктор Николай Киселков, който дава наряди в КОВИД поделение.



" Сметнах, че това е безусловно безобидно. Тези митове с чипиране и всякакви странични реакции са безпочвени ", сподели доктор Киселков

Ваксинацията продължава идващите дни.

Преди слагането на имунизацията се вършат бързи проби и обзор - премерване на кръвното налягане, дали пациентът има някакви алергии към медикаменти и хранителни артикули, дали има хронични болести има някакви оплакавания, температура.

След слагането на имунизацията пациентът остава към 20 минути под лекарско наблюдаване.

За да е ефикасна имунизацията, 20 дни след първата доза, би трябвало да се сложи и втора. А на всеки имунизиран през днешния ден беше даден здравен картон, който съдържа имена, партиден номер на имунизацията и дата за втората ваксина.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Първите количества ваксини на " Пфайзер " и " Байонтек " дойдоха в България рано сутринта на 26 декември. През януари се чакат и останалите количества от първата доставка от близо 53 000 ваксини.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР