Общо 57 души загинаха при сблъсък между пътнически и товарен

...
Общо 57 души загинаха при сблъсък между пътнически и товарен
Коментари Харесай

Европейската жп агенция: Предупреждавахме Гърция от 2014 година

Общо 57 души починаха при конфликт сред пътнически и товарен трен в Темпе, Централна Гърция, на 28 февруари

Европейската железопътна организация (ЕЖА) е предупреждавала няколко поредни държавни управления в Гърция, както и Европейската комисия, още от 2014 година за пропуски в сигурността на гръцката железопътна система, съобщи за в. " Катимерини " ръководителят на организацията Йозеф Допелбауер след смъртоносната влакова злополука в Темпе предходната седмица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Помолен да посочи интервала от време, в който ЕЖА е издавала предизвестия към гръцките и европейските управляващи, той съобщи, че това е правено " от 2014 година най-малко ". " И ние повтаряме тези отчети на всеки две години ", добави Допелбауер.

След най-тежката железопътна злополука в историята на Гърция започнаха да се популяризират информации, разкриващи минусите на гръцката железопътна система спрямо останалата част на Европа, отбелязва изданието.

" През годините ние сме съобщавали за разнообразни аспекти на този въпрос. Ние имаме законово обвързване да представяме отчет на всеки две години на европейско равнище, основан на информацията, която получаваме от страните членки. Публикували сме рейтинги въз основата на статистки за смъртността при железопътния превоз в страните членки ", уточни Допелбауер.

През годините, означи той, Гърция е била измежду страните с най-висока смъртност. " Този факт е увещание всякога, че има открити въпроси, които би трябвало да бъдат решени в гръцката система ", добави ръководителят на ЕЖА.

Той уточни, че в границите на отговорностите си европейската организация е правила одит на гръцкия Железопътен регулаторен орган, при който е идентифицирала редица дефекти и е направила редица забележки.

" Ние сме споделили това с гръцките управляващи, които дадоха отговор с проект за деяние, който би трябвало да бъде сбъднат. Ние също по този начин сме изразявали безпокойствие по отношение на въпроса за съществуването на формален орган за следствие на железопътните произшествия ", означи Допелбауер.

Основният неуреден въпрос пред гръцката железопътна мрежа е използването на Европейската система за ръководство на железопътния трафик, което Гърция се ангажира да направи до края на 2023 година

Ключов въпрос е дали злополуката в Темпе можеше да бъде избегната, в случай че модерната система беше приложена преди момента на нещастието. Допелбауер се поколеба да направи директна връзка сред нещастието в Темпе и дълго отлаганата рационализация на железопътната мрежа.

" В момента следствието продължава. Тъй като към момента нямаме ясни индикации за главната и спомагателните аргументи за злополуката, каквото и да кажем, ще бъде нечиста сделка ", означи ръководителят на Европейската железопътна организация.

Допелбауер дружно с други специалисти от Европейската комисия ще посетят Гърция на следващия ден, с цел да окажат на страната спомагателна поддръжка в модернизацията на железопътната ѝ система и подобряването на сигурността, отбелязва Евронюз.

Телевизията припомня, че от 2014 година Европейска комисия е дала на Гърция 700 милиона евро, с цел да модернизира железопътната си система, и възнамерява да я финансира с още 130 милиона евро посредством Фонда за възобновяване и резистентност.

Общо 57 души починаха при конфликт сред пътнически и товарен трен в Темпе, Централна Гърция, на 28 февруари, а десетки други бяха ранени. Гръцкото държавно управление предприе следствие, а 59-годишният шеф на гарата в Лариса беше задържан няколко часа след злополуката и упрекнат в ликвидиране по несъобразителност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР