Общо 38 нови терапии за различни заболявания са кандидатствали от

...
Общо 38 нови терапии за различни заболявания са кандидатствали от
Коментари Харесай

Фармацевтични производители искат по-кратки срокове за включване на нови терапии в реимбурсация

Общо 38 нови лечения за разнообразни болести са кандидатствали от началото на годината за включване в листата на заплащаните от Здравната каса, считано от 1 януари следващата година. Одобрените все още са осем, а за пет е даден отвод. Данните бяха показани от Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители по време на полемика по тематиката.  

Сред новите лечения, кандидатствали за възнаграждение от Здравната каса през 2023-та година, са такива за множествена склероза, рак на белия дроб и гърдата, депресивно разстройство, атопичен дерматит. В България интервалът на изчакване за достъп до нов тип лекуване е приблизително 764 дни, изясни Деян Денев.

За възстановяване на този достъп от асоциацията оферират отпадане на листата на болесттите, при които Здравната каса заплаща домашно лекуване, и включване на нови медикаменти в реимбурсация два пъти годишно. 

„ Навлизането на нови лечения, от 1 юли да вземем за пример, в случай че е два пъти годишно, няма да усили бюджета на Касата. Просто ще усили това, което фирмите връщат, и идната година ще може да бъде бюджетирано “, сподели Денев.

Над 8 000 нови лечения се създават сега в Европа, най-вече от тях в онкологията, неврологичните и инфекциозните болести. Не всички от тях обаче ще се трансфорат в действителни медикаменти.  

БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР