Общо 34,5 милиона лева отпускаме допълнително по бюджетите на общините

...
Общо 34,5 милиона лева отпускаме допълнително по бюджетите на общините
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна още 34,5 млн. лева за училища и детски градини

Общо 34,5 милиона лв. отпускаме в допълнение по бюджетите на общините за учебни заведения и детски градини. С 30,6 млн. лв. от общата сума предоставяме за работата с деца и възпитаници от уязвимите групи в това число и за дейностите за попречване на отпадането от просветителната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, с помощта на общите ни старания “, това сподели министър председателят Борисов по време на държавното съвещание. 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че със средствата ще се помогне на учебни заведения и детски градини, в които има максимален % възпитаници, чиито родители са с невисок учебен статус и имат потребност от спомагателна работа и поддръжка. „ Това са и просветителните институции, в които са минимум склонни да работят младежите като учители. Затова предоставяме тези средства за в допълнение финансиране и за наемането на посредници и други експерти “, заяви просветителният министър. По време на държавното съвещание той подсети, че през 2018 година за първи път Министерският съвет даде такива средства за работа с децата от уязвими групи, за работата на учителите за спомагателни образования по български език и други Тогава над 900 общински учебни заведения и към 400 детски градини получиха близо 23 млн. лева През идната година бе уголемен обсегът на учебните заведения, получаващи това в допълнение финансиране като бяха включени и тези, в които се образоват възпитаници от гимназиален стадий като отпуснахме над 25 млн. лева за тях. През 2019 година бяха обезпечени 29 млн. лева в допълнение за над 1500 учебни заведения и градини.

Останалите 4 милиона лв. от общата сума, отпусната за обучение през днешния ден, държавното управление отдели за прехрана на паралелки за придобиване на подготовка по предпазени специалности и специалности от специалности, по които има предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда. В тези паралелки учениците се образоват в областта на автотранспортната техника, промишлената електроника, електрически транспортни средства и други Това са специалности и специалности нужни за развиването на локалната, районната и националната стопанска система в дълготраен проект.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР