Общо 24,4 млн. лв. са платили за недостигащ стаж хората,

...
Общо 24,4 млн. лв. са платили за недостигащ стаж хората,
Коментари Харесай

Пуснаха изненадващи данни за пенсионерите от 2022 г.

Общо 24,4 млн. лева са платили за недостигащ стаж хората, излезли в пенсия през 2022 година Средният интервал недостигащ стаж е 23,33 месеца, т.е. към 2 години, излиза наяве от публикувани данни на Националния статистически институт, написа " Сега ".

От тази опция в Кодекса за обществено обезпечаване са се възползвали 4093 души при 3840 за 2021 година, излиза наяве от статистика на Националния застрахователен институт. Увеличението е с 6,6%, само че през миналата година имаме нарастване и на новите пенсионери - с над 10%. Сумата също се усилва по отношение на миналата година, когато е била 18 420 583 лева При нея въздействие оказва и размерът на минималния застрахователен приход, от който зависи " цената " на стажа.
-->
У нас има две благоприятни условия за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше обучение могат когато и да е да внесат осигуровки за времето на образование, в това число и за времето на докторантурата. При навършване на възраст за пенсиониране човек може да откупи и още до 5 години недостигащ стаж. В тези случаи вноската се дефинира като % за фонд " Пенсии " за родените преди 1 януари 1960 година върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се.

В момента сумата за откупуване е 140,58 лева за всеки недостигащ месец, като е толкоз от април предходната година. Когато най-накрая се одобряват новите бюджетни закони, минималният застрахователен приход ще се изравни с минималната заплата, която в това време бе увеличена от 710 до 780 лева Това значи, че и стажът ще нарастне.

Възможността за откупуване на стаж е добре пристигнала на фона на растящия брой хора, които не съумяват да изпълнят изискванията за пенсиониране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР