Общо 2393 бургаски деца на 6-годишна възраст преминаха безплатни профилактични

...
Общо 2393 бургаски деца на 6-годишна възраст преминаха безплатни профилактични
Коментари Харесай

Близо 2400 деца преминаха безплатни прегледи по общинската програма за профилактика на зрението

Общо 2393 бургаски деца на 6-годишна възраст минаха безвъзмездни профилактични прегледи през второто следващо издание на програмата на Община Бурга за профилактика и лекуване на зрението – „ Мързеливо око “.

Това е най-подходящата възраст, защото е желателно коригиращите ограничения да се вземат преди постъпването на децата в учебно заведение.

Съгласие за включване в програмата подадоха родителите на 3446 от подлежащите на обзор 3569 деца. Резултатите демонстрират, че от прегледаните 2393, с увреждания на зрението са 329 деца, което е 13,75%. Всеки родител, при чието дете бе записано нарушаване в зрението, получи насоки за следващо лекуване.

„ Превенцията е най-хубавата тактика в опазването на здравето, а тези прегледи дават опция да се реагира в точния момент и да се вземат най-подходящите ограничения за попречване на по-сериозни здравословни проблеми при децата “, показа кметът Димитър Николов.

Профилактичните прегледи бяха осъществени от лекари- офталмолози от „ Очна клиника Д-р Хубанов “, Медицински център „ Оксиком “ и Медицински център за профилирана помощ „ Д-р Иванови – Младост “.

Тази година в проучването, с изключение на малчуганите в 4-та възрастова група на детските градини и предучилищните групи, бяха обхванати и тези в 3-та. Това стана допустимо, откакто Община Бургас закупи и втори мобилен уред /рефрактометър/ за скрининг на очите, а в проучването този път се включиха и студенти по медицина от университета „ Проф. доктор Асен Златаров “, за които това бе практическо образование по профилактика на очните болести при децата.

В първата акция „ Мързеливо око “ от профилактичните очни прегледи се възползваха 1144 деца, като при 225 бяха открити зрителни нарушавания или 20 % от изследваните. Повечето деца бяха ориентирани в точния момент към подобаващия очен експерт и минаха курс по лечебна очна гимнастика, а на други бяха предписани очила.

Програмата е дълготрайна, като общинските профилактични прегледи са изцяло безвъзмездни и имат за цел ранно разкриване, диагностика и при нужда ориентиране към навременна терапия и промяна на зрението при децата.

Освен стратегия „ Мързеливо око “, Община Бургас вкара предходната година и профилактични стратегии, ориентирани към определяне на гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие при децата в ученическа възраст.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР