Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за

...
Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за
Коментари Харесай

2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 г.

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за образователната 2024/2025 година. От тях профилираните са 945 (39,80%), а 1429 са професионални (60,19%). Това стана известно на днешното съвещание на Отрасловия съвет по обучение, който утвърди препоръчаното от Министерството на образованието и науката (МОН) съответствие.

Заседанието бе намерено от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, оповестиха от ведомството, оповестява Българска телеграфна агенция.  

Планирани са 130 професионални паралелки в дуална система на образование, което е с 23 паралелки повече от предходната година. Има и напълно нови за областите специалности. Например, за София-град това е " Помощник-възпитател в развъждането и възпитанието на деца ".  В област Пловдив ще учат " Програмиране на изкуствен интелект ", " Театрален грим и перуки ", " Ветеринарен лаборант ", " Продавач-консултант “, " Цветарство ", " Фотография ", " Художествена тъкан ". 

За Варна нови са специалностите " Сценичен костюм " и " Асистент на доктор по дентална медицина ", а за Бургас - " Електрообзавеждане на кораби " и " Осигуряване на продуктова информация ". " Социална работа с деца и фамилии в риск " е нова компетентност в област Враца, " Подпомагане на възрастни " - в Благоевград, " Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични болести " - във Видин, и други. 

Предстоящите държавни зрелостни изпити и националното външно оценяване също бяха измежду тематиките, които разискаха обществените сътрудници и екипът на МОН. Над 51 000 са подадените заявки за първия държавен зрелостен изпит по български език и литература, който е на 17 май. Традиционно британският език остава най-предпочитаният предмет за втората наложителна матура по профилиращ предмет (с близо 13 000 заявления). 

Стана известно също, че на тази сесия - през май-юни, подалите заявки да се явят на изпит, с който да покачат оценката си от матурата, няма да заплащат такса, тъй като смяната в постановлението на Министерския съвет не би могла да влезе в действие до провеждането им.    

Членовете на Отрасловия съвет утвърдиха и промени в Наредбата за приобщаващо обучение, посредством които ще се обезпечат механически средства и софтуери за допълваща и различна връзка, с което се дава опция потреблението им от деца и възпитаници с двигателни проблеми. С тези промени ще се даде опция и да се обезпечат при нужда подпомагащи механически средства и софтуери за образованието на деца и възпитаници със характерни нарушавания на способността за учене - с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

Според графика на изпитите през актуалната образователна година, оповестен в уеб страницата на МОН, на 19 юни е изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на седми клас.

На 21 юни е изпитът по математика от националното външно оценяване в края на седми клас. 

Допълнителните държавни зрелостни изпити по избор на ученика ще състоят от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е оповестен в уеб страницата на МОН. 

На 22 май от 8:30 ч. ще са държавните зрелостни изпити по математика и по география и стопанска система от общообразователната подготовка. В същия ден от 14:00 ч. ще са матурите по избор от профилираната подготовка - по физика и астрономия, география и стопанска система, изобразително изкуство, история и цивилизации, съветски език и предприемачество.

В последния ден (29 май) от идната изпитна сесия ще са държавните зрелостни изпити по осведомителни технологии - по общообразователна и профилирана подготовка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР