Общо 21 882 временни паспорти са издали за миналата година

...
Общо 21 882 временни паспорти са издали за миналата година
Коментари Харесай

БГ паспортът е най-губен в Германия

Общо 21 882 краткотрайни паспорти са издали за предходната година посолствата и консулствата ни зад граница. Това излиза наяве от данните за броя на пасаваните, предоставени от родните дипломатически задачи, предоставени от Министерство на външните работи за "Монитор ".

От данните лъсва, че най-често БГ паспорти изчезват в Германия. Там е и най-голямата численост на българи, обърнали се до услугите на задачите ни в страната с молба да им бъде публикуван пасаван.

Временни паспорти се издават за три групи. Първите две са бебета, чиито родители са българи, към момента нямат ЕГН и са родени в чужбина, а също и деца до 18 години. Почти две трети от пасаваните са били точно за тях – т.е. на процедура най към този момент за деца на нашенци, живеещи трайно зад граница. Останалите 30%, или близо 8500 обаче са получени от третата група - българи, които са изгубили паспорта си, бил е откраднат или развален или пък документите им са били с изминал период.

Почти същата е наклонността и за тази година - от януари до момента краткотрайните документи са общо малко над 17 500. Най-много краткотрайни паспорти има за Германия, като през миналата година са били издадени близо 7000, половината от които – на възрастни. Бройката за тази група е 3025. 1870 от пасаваните са били издадени за деца без ЕГН, а останалите над 2170 – за малолетни.

На второ и трето място в класацията на страните се подреждат още Англия и Турция, надлежно с близо 3500 и малко над 2000 краткотрайни документи. За Англия цифрите са доста по-ниски от тези за Германия, като издадените документи за хлапетата са близо 1500, за младежите до 18 години – над 670, а за останалите българи на Острова – към 1400.

За прилежаща Турция цифрите са още по-ниски. Така да вземем за пример нашите задачи в южната ни съседка са издали на възрастни лица общо 1209 краткотрайни паспорта поради това, че документите им са били изгубени, откраднати, развалени.

В топ 5 влизат още Испания и Италия. За Испания броя надлежно е 1132, а за Италия – единствено 661. В началото на месеца пък цените за краткотрайните паспорти бяха свалени с близо една четвърт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР