Общо 12 685 заявления – декларации за отпускане на еднократна

...
Общо 12 685 заявления – декларации за отпускане на еднократна
Коментари Харесай

Повече от 12 хил. са заявленията за еднократнa помощ за ученици от 1. до 4. клас във Варненско

Общо 12 685 заявки – заявления за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в първи, втори, трети и четвърти клас, са подадени към 6 октомври във Варненско. От тях 62 са отказани, по 12 250 са издадени заповеди за разпределяне, а останалите са в развой на обработка. Това сподели за Moreto.net шефът на Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “ Димитричка Кънчева.

Най-много са подадените заявления-декларации за разпределяне на помощи за първокласници във варненската дирекция – 10 259, следвана от: Държавно стопанско предприятие – Провадия: 897, Държавно стопанско предприятие – Долни чифлик: 73, Държавно стопанско предприятие – Девня: 458, Държавно стопанско предприятие – Вълчи дол: 334.

За същия интервал на предходната година постъпилите заявления-декларации за разпределяне на помощи за първокласници са 3 229 бр. Разликата в броя подадени заявки се дължи на законовите промени. Според тях в обсега на правоимащите лица за 2023 година са включени и учениците, продължаващи образованието си във втори, трети и четвърти клас.

През 2022 година са възобновени общо 43 броя помощи за първокласници, от които: 6 заради това, че децата не са траяли образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на първи клас, а 37 заради позволени отсъствия от 5 образователни часа без уважителни аргументи в границите на един месец от образователната година.

След направените промени в Закона за фамилни помощи за деца, признати с към този момент оповестения Закон за държавния бюджет за 2023 година, еднократните помощи за възпитаници, продължаващи своето образование във втори, трети и четвърти клас, към този момент ще се отпускат, без да е належащо уверение, че детето е записано в учебно заведение.

Размерът на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023/2024 година се резервира на 300 лева, които ще бъдат изплатени на два пъти – по 150 лева за всеки период. Средствата се отпускат без значение от приходите на родителите при изискване, че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията. Помощите се дават и за деца, настанени в фамилии на родственици и близки и приемни фамилии, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете.

Отпуснатата помощ предстои на възобновяване, в случай че:

- детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;

- ученикът не продължи образованието си през втория образователен период, в случай че това е невероятно заради здравословното му състояние;

- ученикът е позволил в границите на един месец от образователната година отсъствия от 5 образователни часа, за които няма уважителни аргументи.

Заявленията за еднократна помощ за възпитаници се подават най-късно до 15 октомври. Изключение са случаите, когато заради здравословни аргументи, открити с протокол на ЛКК, детето не може да стартира учебно заведение, само че не повече от 6 месеца от започване на съответната образователна година.

Заявления-декларации за разпределяне на еднократните помощи са оповестени в раздел " Социално подкрепяне ", подраздел " Семейни помощи ", Рубрика " Документи ", Приложение № 11 – заявление-декларация за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, записани в първи, втори, трети и четвърти клас по реда на член 10а от ЗСПД.

Заявление за разпределяне на помощта може да се подаде в дирекция " Социално подкрепяне " (ДСП), както следва:

- персонално, като носите своята персонална карта (за справка);

- посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща; - по електронен път с дипломиран електронен подпис; - по електронен път посредством електронна административна услуга според Закона за електронното управление;

- по електронен път на електронната поща на Държавно стопанско предприятие по сегашен адрес.

Информация за контактите за връзка с Държавно стопанско предприятие област Варна може да намерите на следния електронен адрес:.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР