Общо 111 са кандидатите за участие във второто издание на

...
Общо 111 са кандидатите за участие във второто издание на
Коментари Харесай

Огромен международен интерес към резидентната програма за артисти в Пловдив

Общо 111 са претендентите за присъединяване във второто издание на общинската резидентна стратегия за актьори.

През предходната година се организира пилотното издание на резидентната стратегия на община Пловдив, в която трима художници – Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов, добре познати на художествената сцена, с богата биография и опит в разнообразни сфери на изкуството, пристигнаха в града под тепетата по покана на общината. Задачата им по време на резиденцията бе да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкоз познати обекти и монументи на културното завещание в Пловдив, като се употребяват необикновени креативен подходи към тях.

Тази година се организира отворена покана за присъединяване в резиденцията за актьори в Пловдив ContextAir, която да даде опция за по-разнообразен и конкурентен избор. Кандидатите в този момент са в друг стадий от кариерното си развиване, от млади създатели до одобрени експерти.

Отворената покана на ContextAir беше с краен период 20 март. Артистите, които се отзоваха на поканата, общо 111 създатели, са от страни като Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Германия, Франция, Швеция, Белгия, Италия, Чехия, Словения, Полша, Австрия, Унгария, Англия, Холандия, Испания, Чили, Тайланд, Грузия, Армения, Украйна, Русия, Финландия, Индия, Съединени американски щати, ЮАР, Бразилия и тн. Сред тях има и значително познати на сцената актьори от България.

Предстои назначение на жури, което ще дефинира резидентите в Пловдив за 2022. Критериите за селекция включват оценка на досегашния опит, само че също и на това, по какъв начин са показани предварителните хрумвания, препоръчани от всеки претендент, и до каква степен дават отговор на задачите на програмата и опциите на града.

Програмата е отворена за всички типове креативна изява, като се предизвикват разнородни интердисциплинарни взаимоотношения, както и развиването на партньорства с локалната културна сцена. Интересно е, че доста от претендентите за присъединяване се изявяват по едно и също време в разнообразни сфери, съчетавайки в биографиите си да вземем за пример музика и спектакъл, дизайн и цифрови медии, музика и архитектура, пърформанс и радио, кино и занаяти, статуя и видео, архитектура и анимация и други. Но главно доминират представителите на образните изкуства.

Част от процеса на връзка по време на кандидатстването за ContextAir беше включването ѝ в няколко интернационалните платформи за резидентни стратегии, което да спомогне за нейната видимост. Това способства и за големия интернационален интерес.

Повечето от предварителните планове, с които артистите са кандидатствали, демонстрират забележителни знания върху българската история и просвета, както и върху даденостите на Пловдив, което е обещаващо и за предстоящите резултати от програмата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР