Общинското дружество "Чистота Искър" (вече "Софекострой") е сключило без конкурс

...
Общинското дружество "Чистота Искър" (вече "Софекострой") е сключило без конкурс
Коментари Харесай

София е възложила на "Чистота Искър" инхаус поръчки за близо 13 млн. лв.

Общинското сдружение "Чистота Искър " (вече "Софекострой ") е сключило без конкурс с общината контракти за поддръжката на паркове за общо 10.2 млн. лева Възложени са му и други действия, свързани със строителство, асфалтиране и поддържане на уреди Финансовия му доклад за 2020 година демонстрира, че главно разходно перо остават разноските за външни услуги (11 млн. лв)
Петнадесет поръчки без конкурс за общо 12.8 млн. лева е получило от София общинското " Софекстрой " (преди " Чистота Искър " ) от лятото на 2020 година до в този момент. Най-голямата от тях - за поддръжката на паркове и зелени площи към транспортните трасета, е за 6 млн. лева, като договорът е подписан този юни. Същите действия са били предоставени и през 2020 година, само че тогава против 4.2 млн. лева

И в случай че се чудите какво общо има общинско сдружение, събиращо боклука (преди и с контракти за превъзлагане), със зеленината в града, то отговорът е в промяната, която общинските съветници одобриха при започване на тази година по предложение на ГЕРБ.
Една бонус смяна
Формалният претекст за смяната в сдружението беше модернизацията и повишението на конкурентоспособността му, само че зад тези планове незабавно прозря подозрението за прикрито преразпределение на милиони, които София всяка година влага в инфраструктурни планове. Причината е малка врата в Закона за публичните поръчки, която разрешава възлагането на така наречен in-house (вътрешни) поръчки. Чрез тях Столичната община може без търг и обществено съревнование да дава пари на " Чистота Искър " за избрани задания, както да вземем за пример прави Агенция " Пътна инфраструктура " с " Автомагистрали ".

Вече е несъмнено, че се случва тъкмо това - подписани са контракти за поддръжка на паркове, за зимно поддържане на пътища, за ремонт и транспортиране на печки и котли, подсилване на мост и ремонт и асфалтиране на настилка в част от Южния парк и други (виж по-долу).

" Посочените контракти са подписани на съображение член 15, алинея 1, т. 5 от Закон за обществените поръчки. Няма законова наредба, която да вменява обвързване на Възложителя да разгласява авансово съобщение за възлагане на действия по тези контракти ", дават отговор от Столична община на питане на " Капитал " по Закона за достъп до социална информация.
Превъзлагането - опция и процедура
По принцип в тези инхаус поръчки не би имало нищо неприятно, в случай че съответното сдружение в действителност изпълняваше дейностите, за които му се заплаща. Много постоянно обаче това не е по този начин, а скрито се дават пари на други компании. През 2019 година да вземем за пример стана ясно, че " Чистота Искър " е заобиколило закона посредством контракти за наем на машини и хора от свързаната с предприемача Румен Гайтански-Вълка компания " Грийн партнърс " за дейностите по сметосъбирането в " Красна поляна " и " Красно село ".

Тогава разноските за външни услуги (където попадат и тези за наем на техника) стигнаха 18.1 млн. лева и беше регистрирана загуба от 1.3 млн. лева В неотдавна оповестения финансов доклад на " Софекострой " за 2020 година прави усещане, че голямо перо от разноските не престават да бъдат външните услуги (11.1 млн. лева от общо разноски за оперативна активност 20 млн. лв). Все отново за предходната година сдружението излиза на облага от 181 хиляди лева

Районът не беше включен в огромния търг за разчистване на София (отново частично извоюван от компании, свързани с Румен Гайтански и Домусчиеви), тъй като през 2015 година общината е решила да го наеме след дълги обжалвания и забавяния на публичната поръчка, поради които не съумя да подпише контракт с частен реализатор. През 2016 година този анекс е продължен до 2023 година, което значи, че дотогава " Софекострой " ( " Чистота Искър " ) ще чисти региона.
В момента " Чистота Искър " (вече " Софекострой " ) почиства само регион " Красна поляна " Фотограф: Надежда Чипева Фотограф: Надежда Чипева Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Вечерни вести 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Свят 1 Коронавирус 2 Политика 3 Технологии
Във въпросното спомагателното съглашение написа още, че част от подготовката на " Чистота Искър " за осъществяване на дейностите в кварталите е " обезпечаване на нужната профилирана техника със лични средства на сдружението, наета, както и с контракти за лизинг със период от 7 години ". С това на процедура се отваря малката врата, употребена през 2019 година - превъзлагането на активността на " Грийн партнърс " посредством контракти за наем на техника.

В отговор на въпрос по ЗДОИ дали контракти на сдружението с общината от 2021 година се превъзлагат, от общината споделят, че те не съдържат такива клаузи. И прибавят: " Към сегашния миг в Столична община няма информация за превъзлагане на действия по тези контракти ". Но противното по този начин или другояче би било нарушаване на Закона за публичните поръчки.
Какво прави " Софекострой "?
Краткият отговор на този въпрос е " разнообразни неща ". Част от предоставените му от общината действия включват:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР