Общинският транспорт поскъпва поетапно в страната. От днес в Благоевград

...
Общинският транспорт поскъпва поетапно в страната. От днес в Благоевград
Коментари Харесай

Транспортът поскъпва! Къде плащат повече за билети?

Общинският превоз нараства поетапно в страната. От през днешния ден в Благоевград заплащат с 50% повече за билет. По-високи цени има и в Плевен и Стара Загора. От 1 лев цена на билетчето за градския превоз в Стара Загора, то към този момент коства 1,30 лева Това са 30% повече.

В Плевен билетът нараства с 50% и от 1 лев, към този момент е 1,50 лева

В Благоевград от 80 стотинки за билетче, от през днешния ден към този момент е 1,20 лева, или 50% по-скъпо.

Поскъпват и междуградски линии - да вземем за пример от Благоевград до София билетът от 10 става 12 лв., а от Гоце Делчев до София - от 18 - към този момент ще е 20 лв..

Дори да желаят, автобусните превозвачи не могат да усилят цената на билетите с повече от 50% %, тъй като по този начин е по-договор

„ Има един лимит, на който ние би трябвало да спрем, тъй като това е активност, която няма по какъв начин цената да пораства неимоверно, тъй като от една страна ще имаме доста сериозен отлив на пътуващите, от друга тя ще стане недостъпна за популацията “, сподели за bTV Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

Разходите на автобусните компании изпреварват приходите. Заради пандемията пасажерите понижиха, а поради войната горивото скочи двойно. Затова един по един градовете подвигат цената на билетчето. В Стара Загора скокът е с сред 40 и 70 стотинки.

„ Приходите ни от клиенти в непандемичния януари са 470 000, падаме на 300 предходната година и се качваме на 406 в този момент - надалеч от равнищата преди пандемията “, изясни Мартин Керпеджиев, представител на тролейбусните и автобусните превозвачи.

Общественият превоз е обществена услуга, която страната субсидира. Затова въпреки и на загуба, превозвачите би трябвало да продължат да транспортират хора, колкото и горивото да нараства.

„ Не на всички места можем да сложим 50% нарастване, тъй като на процедура би трябвало да имаме една толерантност на тази цена, не може да увеличим толкоз, колкото ние желаеме “.

Браншът договаря с страната за увеличение на подпомагането, а пасажерите град след град към този момент заплащат по-скъпо за билетчето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР