Общинският съвет на Букурещ реши да отпусне средства за реставрацията

...
Общинският съвет на Букурещ реши да отпусне средства за реставрацията
Коментари Харесай

Ханът, давал убежище на Левски и Ботев в Букурещ, ще бъде реставриран от общината

Общинският съвет на Букурещ реши да отпусне средства за реставрацията на Солаковия хан, обвързван с българската общественост,.

Солаковият хан е в листата на историческите монументи на община Букурещ и е в напреднала степен на разпад. Сградата носи името на двамата братя Солакоглу от Свищов и е тясно обвързвана с българската история. През 1859 година братята построяват парцела с комерсиална цел - фабрика за макарони, само че през годините мястото се трансформира в заслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там през 1868 година Христо Ботев и Васил Левски претърпяват дружно една извънредно студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците " Свобода " и " Независимост " и списание " Знание ".

По време на Втората международна война, при американска бомбардировка над Букурещ, огромна част от постройката е унищожена. През 1948 година, когато се прави румънската национализация, Солаковият хан става благосъстоятелност на румънската страна. През идващите годините парцелът е употребен за настаняване на обществено слаби жители, най-вече от ромски генезис. В края на 80-те години, когато ханът имало заплаха да бъде съборен от управляващите, тогавашният български дипломат Петр Данаилов, стартира да води договаряния с румънските управляващи за реставрирането и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 година постройката е оповестена за монумент на културата от локално значение, тя продължава да тъне в съсипия. През 2003 година потомците на братята Солакоглу съумяват да си върнат собствеността на парцела, само че той е в окаяно положение.

През януари 2019 година част от фасадата и мазилка се срутват и общината на Букурещ стартира процедура по това Солаковият хан да премине от частна благосъстоятелност в владеене на столичната община против сумата от към 5,6 милиона леи, с цел да бъде напълно реставриран и трансфорат в общинско културно пространство. Вчера беше взето окончателното решение за реституция на постройката. Общата стойност на плана е 8,2 млн. леи, а осъществяването ще продължи 16 месеца. Румънските управляващи твърдят, че реставрацията ще стартира допустимо най-скоро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР