Общинските управи разработват вариант, при който детските градини да отворят

...
Общинските управи разработват вариант, при който детските градини да отворят
Коментари Харесай

Забавачниците тренират прием на деца на родители от първа линия

Общинските управи създават вид, при който детските градини да отворят на първо време за малчугани на родителите от т.нар първа линия в битката против COVID-19, научи „ Сега ”. Към момента няма изясненост по какъв начин и по кое време забавачниците ще заработят отново, решението би трябвало да се вземе от държавното управление. Но към локалните управляващи е спусната рекомендация да проучат какъв брой от децата в градините са на лекари, служители на реда и така нататък, с цел да са подготвени при подобен сюжет. Вероятно става дума за „ защитените градини ", които общественият министър Дeница Сачева анонсира незадълбочено през последните седмици.

„ Имаме подготвеност да  действаме при подобен вид, в случай че държавното управление реши. Става дума за 700-800 деца от общо към 4000 ”, съобщи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя посочи, че компликацията идва от неяснотата какъв брой тъкмо родители са на първата линия – аптекари, чиновници на фронт офиси и други сходни категории също би следвало да са обхванати. „ И ние се приготвяме – на хората, които дават смени непрестанно, да им се дава услугата. Точен брой на децата към момента нямам ”, сподели пък отрасловият зам.-кмет на Пловдив Стефан Стоянов.

Преброяване тече и във Варна, придружено с леко напрежение. Директорки на градини са питали родителите къде работят, без конкретизиране за какво е нужна информацията. Това провокира неразбиране измежду майки и татковци, още повече, че управленията на множеството градини не вършат сходни сондажи. Оказа се, че родителите не е трябвало да бъдат безпокоени. Директорките следвало сами да дават данните, само че някои от тях са се престарали в устрема да обезпечат точна информация. „ Това е просто информация. Имаме 10 000 деца в градините, би трябвало да сме подготвени за всевъзможни разновидности. Проучваме единствено броя на децата, както и къде са струпани. Не търсим имената им ”, съобщи Лилия Христова, началник на дирекция „ Образование и юношески действия ” в община Варна.

 

БЕЛЕЖКИ

От община Варна припомниха, че разпоредба 3 от 05.02.2007 година за здравните условия към детските градини гласи, че при неявяване на малчугана повече от 10 дни се показва здравна записка за неналичието на контакт със заразноболен. Това значи, че всички проучвания, които се нужни при банкет след ваканциите, би трябвало да бъдат правени и в този момент след отварянето. На този стадий обаче освен във Варна, само че и на всички места не е ясно по какъв начин ще се действа с контактност за ковид.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР