Общинските съветници от Коалиция БСП за България“ в Раднево се

...
Общинските съветници от Коалиция БСП за България“ в Раднево се
Коментари Харесай

БСП към управляващите: Спрете приватизацията на общинското здравеопазване!

 Общинските съветници от " Коалиция Българска социалистическа партия за България “ в Раднево се оповестиха изрично срещу приватизацията на МБАЛ " Д-р Димитър Чакмаков ". В своя позиция те оповестиха, че са в поредни в отбраната на общинската болница в града през годините и абсолютно се опълчиха на желанието на ръководещите от ГЕРБ да я " подарят “.

За първи път в практиката у нас локална власт гласоподава решение за промяна на собствеността на общински сдружения в опазването на здравето.

Пред няколко дни, на 28 януари, на съвещанието на Общинския съвет в Раднево беше импортирана от кмета на общината доктор Теньо Тенев за разискване и гласоподаване от общинския съвет Инвестиционната стратегия за 2021г., а в листата на обектите за приватизация се оказаха локалната болница и " Медицински център-1 Раднево " ЕООД..

Така ръководещите от ГЕРБ откриват процедура по приватизация и продажба на доболничното и болничното опазване на здравето в общината.

" Поради некомпетентното и неприятно ръководство от края на 2019 година, общинската болница е в тежка финансова рецесия. Изпълняващата тогава длъжността " Управител “ и част от управителния екип на болничното заведение бяха арестувани, а против тях бе формирано досъдебно произвеждане от Окръжна прокуратура-Стара Загора. Към края на предходната година отговорностите на болничното заведение са 31 3304 лева към Национална агенция за приходите, 462 159 лева са за заплати и отговорности към личен състав и 433 099лв. за отговорности към кредитори “, коментират в позицията на Българска социалистическа партия съветниците Красимир Куртев и Иван Величков.

Въпреки че през последната година не са насъбрани нови отговорности и са погасени 198 929лв към Национална агенция за приходите и 38 338лв. към контрагенти, болничното заведение към момента е в извънредно тежко състояние. Освен във финансова рецесия, болничното заведение изпадна и в кадрови колапс. Голяма част от лекарите и медицинските сестри напуснаха. Предприетите ограничения за преструктуриране и метаморфоза не дадоха нужния резултат.

" За страдание в настоящето си положение болничното заведение не обслужва даже главните потребностите на жителите на общината от болнично опазване на здравето. На тази задълбочаваща се мъка би трябвало да се постави край. За нас, общинските съветници от " Коалиция Българска социалистическа партия за България ", аргументите, с цел да се стигне до тук са ясни “, афишират в позицията социалистите.

Според тях огромната причина е неналичието на воля и грижа от ръководещите от ГЕРБ за опазване и развиване на опазването на здравето в общината.

" Те държат непременно да дефинират и постановат своите решения, без значение до какво ще доведат. Нямат ясна стратегия за кадрово застраховане и финансово стабилизиране на болничното заведение, не знаят какво и по какъв начин да подхващат, с цел да се оправят с казуса. Вярно е, че всички общински лечебни заведения изпитват компликации и имат финансови усложнения, само че прави усещане, че в прилежащите на нашата община общински болнични заведения са в релативно положително функционално и финансово положение “.

Съветниците от Българска социалистическа партия задават въпроси:

Има ли причина ГЕРБ в Раднево поредно и методично да води общинската болница към неплатежоспособност от много време насам?

Дали не е, с цел да може елементарно и бързо да я подарят на авансово избран индивид?

По тяхно мнение ръководещите от ГЕРБ в общината затъват все по-дълбоко в този неуспех, бягат от отговорност и преждевременно пристъпват към приватизация на опазването на здравето в общината.

" След извършени две срещи на 18.11.2020 година и на 18.01.2021 година сред Общинския съвет, кмета и деклариралия интерес да влага в общинското опазване на здравето Ибрям Алиев, шеф на компания, притежател на болница и медицински център в Сливен и Ямбол, стана ясно, че той желае да придобие освен болничното заведение, само че и сполучливо работещия и досега " Медицински център-1 “ в Раднево “, напомнят съветниците-социалисти.

" Този казус всъщност е концентриране на съвсем цялото опазване на здравето в общината, в ръцете на един частен притежател, без изясненост и гаранции дали и по какъв начин жителите на общината ще могат да се лекуват, без да заплащат в допълнение по-високи цени. Въпреки компликациите на всички общински лечебни заведения в страната, до момента в България няма приватизирана или оповестена в неплатежоспособност общинска болница. В устрема си да угоди на вложителя да придобие общинското опазване на здравето, ръководещите от ГЕРБ ще влошат мъчително този проблем. Работещите към момента лекари, медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти и спомагателен личен състав са демотивирани и изложени на неустановеност и риск за бъдещата си работа. Застрашена е освен ориста на медицинските експерти, само че и на пациентите от общината “, сигнализират от БСП-Раднево.

" Ние общинските съветници от " Коалиция Българска социалистическа партия за България “, сме поредни в отбраната на МБАЛ " Д-р Димитър Чакмаков " като общинска болница, по тази причина сме изрично срещу приватизацията. Особено в този момент, когато в изискванията на тежка пандемия от Ковид-19, здравето и живота на мнозина от нас са в една или друга степен застрашени. Община Раднево би трябвало да запази общинската си болница и медицинския център. Винаги има решение на проблемите. В този случай, решението е да се вземат незабавни, способени ограничения за прецизна финансова дисциплинираност, кадрово застраховане, придирчив надзор от принципала, без да се позволяват политически или комерсиални ползи. Ако в ръководещите от ГЕРБ в общината няма нужния потенциал за това, то постоянно могат да се потърсят професионално готови и потвърдени в региона си експерти, които да разработят нужната тактика за възобновяване и стабилизиране на болничното заведение. В тази посока ръководещите не поставиха задоволително старания и осакатяват опазването на здравето в общината “, акцентират социалистите като оферират решения за избавяне на общинското опазване на здравето на Раднево.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР