Общинската Многопрофилна болница в Поморие прекрати плановия прием на пациенти,

...
Общинската Многопрофилна болница в Поморие прекрати плановия прием на пациенти,
Коментари Харесай

Още една общинска болница е пред закриване

Общинската Многопрофилна болница в Поморие приключи плановия банкет на пациенти, оповестява Българска национална телевизия. Причината е тежка финансова рецесия и всеобщо овакантяване на личен състав от болничното заведение. От април медиците получават единствено 60 на 100 от трудовите си хонорари. Последно те са получили заплатите си за юли.

Проблемите в болница в Поморие почнали още през юли, когато пет медицински сестри са напуснали детското поделение поради неизплатени заплати. След това отделението е закрито.

„ През същия месец юли напуснаха двама сътрудници от вътрешно поделение. За последната седмица са напуснали две медицински сестри, двама клинични лаборанти и един доктор в Клинична лаборатория ", разяснява доктор Женя Караилиева, шеф на МБАЛ - Поморие.

Тя съобщи, че закъснение на възнагражденията на лекарите има, тъй като болничното заведение работи на загуба и няма от къде да дойдат средствата за заплати.

„ Изплащаме по 60% на възнагражденията на медицинския личен състав, закъсняваме с два месеца и това се получи поради доста простата сметка, че приходите са по-малко от разноските ", добави доктор Каралиева.
Болницата в Поморие е най-голямото лечебно заведение в Общината. То обслужва и прилежащи общини като Руен и Несебър. Ако болничното заведение банкрутира, това значи, че близо 50 хиляди души остават без здравна помощ. През летен сезон на нея разчитат и хиляди туристи.

От болничното заведение са се пробвали да възстановят работата, само че се е оказало, че колкото повече работят толкоз повече разноски генерират.

„ Нещо в механизма на финансирането не е по този начин, както би трябвало. Не е ясно в последна сметка къде е мястото на общинските лечебни заведения в опазването на здравето ", сподели шефката на болничното заведение.

От Община Поморие споделиха че са отделяли средства за издръжката на лечебното заведение, само че са безапелационни, че не могат да поемат и заплатите на медиците.

„ От болничното заведение и общината се надяват страната да помогне, с цел да не се закрие лечебното заведение ", разгласи Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР