Общината ще подкрепи финансово следващото международно участие на 9-годишния пловдивски

...
Общината ще подкрепи финансово следващото международно участие на 9-годишния пловдивски
Коментари Харесай

Общината ще финансира 9-годишния виртуоз Борис Дюлгеров

Общината ще поддържа финансово идващото интернационално присъединяване на 9-годишния пловдивски пианист Борис Дюлгеров. Това разгласи кметът Здравко Димитров до момента в който връчваше на дребния виртуоз почетния плакет на Община Пловдив.



Такъв получи и неговата преподавателка Росица Грозданова от музикалната школа при читалище “Цар Борис ІІІ и кралица Йоанна 1931 година “

Само за едно седмица Борис Дюлгеров завоюва златни медали от Муждународния музикален конкурс в Сицилия „ Giuseppe Raciti " и „ VIVAPIANO “ в София. На награждаването в Заседателната зала на Общината бе и зам.-кметът по просвета Пламен Панов.



„ България има доста надарени деца. Хубаво е да се развиват и остават тук. Предлагаме зад идващото интернационално присъединяване на Борко да застане финансово община Пловдив. Добре е страната да поддържа такива деца”, счита кметът Димитров. И даде образец по какъв начин това се прави с младите музиканти в Китай.

Само за предходната година третокласникът е взел участие в 9 интернационалните състезанието и е донесъл оттова 9 златни медала. Тогава получава покана да свири и в „ Ройъл Албърт Хол”.

„ Свиря единствено по един час заран преди училище”, изясни триумфа си той.



Преподавателката му Росица Грозданова описа, че Борис почнал да взима уроци от 5-годишна възраст.

Разбрала, че ще стане огромен музикант след първия му концерт пред аудитория.

„ В него има мощен спортен дух – желае безусловно да се изяви и да е първи”, сподели госпожа Грозданова.

Тя напомни на кмета Димитров, че с цел да се развиват надарените деца в Пловдив, би трябвало да има повече камерни зали, съоръжени с рояли.

„ Имаме такава зала в Дома на учителя – ще я ремонтираме за тази цел”, даде обещание кметът Димитров.

Майката на Борис Роза е ортодонт, а татко му Пламен – ветеринарен доктор. „ Детето се възпламени по пианото, тъй като у дома се слуша доста класическа музика”, изясни майката Роза Йосифова.

Интересното е, че Борис Дюлгеров не учи в музикално учебно заведение, а на всички огромни състезания се състезава и побеждава деца от такива учебни заведения.

Снимки от Франк Воща
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР