Община Враца и Регионален исторически музей за поредна година организират

...
Община Враца и Регионален исторически музей за поредна година организират
Коментари Харесай

Враца избира цар на лозята на Трифон Зарезан

Община Враца и Регионален исторически музей за поредна година провеждат честване на националния празник Трифон Зарезан. Отбелязването ще се организира в двора на Етнографско-възрожденския комплекс „ Свети Софроний Врачански” и ще стартира в 12 часа. Участие в празника ще вземат реализатори от Народно читалище „ Пробуда 1926” от село Згориград, които ще пресъздадат обичая „ Зарязване” и ще изберат новия цар на лозята.
За втора поредна година ще бъде показана и галерия на ритуални пити за празника, приготвени от самодейци на читалищата от община Враца.
И тази година в границите на празника са проведени състезания за бяло и алено вино. Досега над двадесет са майсторите на гроздовия балсам, които са подали поръчка за присъединяване в конкуренцията. Желаещите да се включат в надпреварата за най-хубаво вино могат да го създадат преди празника.
Участие в празничната стратегия ще вземат танцьорите от ПТС „ Хемус” към община Враца, а песни за виното ще изпълнят певиците от читалището в Згориград с началник Любомир Гешковски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР