Община Враца е поставена в ситуация на безизходица и ръководството

...
Община Враца е поставена в ситуация на безизходица и ръководството
Коментари Харесай

Община Враца е принудена да поеме нов дълг от над 11 млн. лева

Община Враца е сложена в обстановка на невъзможност и управлението на общинската администрация е насила да поеме нов дълг от над 11 млн. лв.. Средствата са нужни, с цел да бъдат възобновени отпуснатите и неусвоени суми, финансовите корекции и глобите за създаване на довеждащия тръбопровод от язовир Среченска бара по първата фаза на плана „ Воден цикъл”. В противоположен случай сметките на община Враца ще бъдат запорирани и това ще рефлектира върху дофинансирането на детските градини и финансовото застраховане на дейностите по финансовата стратегия. Сумата от над 11 млн. лв. е преведена от предходното управление на община Враца на консорциум от български и румънска компании, без да има издадено позволение за градеж.
„ Това са средства, против които сега няма нищо изпълнено. Община Враца неведнъж е изисквала от изпълнителите да стартират работа по плана, да дават материали и да възобновят банковите си гаранции. До момента има безапелационен отвод като се изключи румънския представител от консорциума. Направени са действия за търсене на отговорност по правосъден ред за определяне на аргументите и има ли отговорно осъществяване или несъблюдение във връзка с даването на разрешението за този задатък. Поставен е и въпросът обезпечено ли е то с гаранции за ефикасна работа и какво са създали компаниите досега. За страдание, Управляващият орган упорства да получи или фактури против осъществена активност, или парите да бъдат възстановени”, сподели кметът на община Враца Калин Каменов.
Министерството на околната среда и водите и Управляващият орган са алармирали община Враца, че средствата следва да бъдат възобновени до края на тази година. С оглед осъществяването на министерското предписание, кметът Калин Каменов предложи нарастване на оптималния размер на новия общински дълг от 4 865 161 млн. лева на 13 268 000 млн. лева От тях 4 000 000 лева са планувани за съфинансиране на „ Интегриран план за воден цикъл на град Враца “ – Първа фаза, а 9 268 000 млн. лева за обезпечаване на недостига по дължимите средства към Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “, резултат от изплатен задатък по контракт за „ Рехабилитация на железен и реорганизация на действителен азбестоциментов тръбопровод от язовир ”Среченска бара” до град Враца”.
„ Странното е, че ползата към тази точка е доста слаб, а сега ще гласуваме и вменим дълг на Община Враца. Тоест ние ще оправдаем загубата на 11 млн. лв., заради една безумна постъпка, осъществена във времето. Изпълнителите са могли да създадат най-малко рехабилитация или да закупят тръбите, нужни за този тръбопровод, само че те не са създали и това. Дадените банкови гаранции са потънали във банкрутирала банка. Сега общината и жителите на Враца би трябвало да заплащат тези пари. Може ли някой в залата да каже кой ще понесе отговорността за това”, попита ръководителят на групата съветници от Политическа партия ГЕРБ – Враца доктор Иво Ралчовски.
„ Учудвам се, че единствено в дясно се изричаме, когато обмисляме повдигането на границата на дълга. Бившият кмет на общините Враца и Криводол Николай Иванов е платил тези пари, с които ние в този момент подвигаме общинския дълг. Изплатени са средства без никакви насрещни гаранции, без позволение за градеж, без действителни периоди и без изпълнение”, сподели общинският консултант от Политическа партия ГЕРБ Владимир Христов. Той сложи въпроса кой ще понесе отговорността за тези действия.
„ Финансовата отговорност ще я понесат нашите деца и внуци, защото не виждам какво може да се случи идващите 20 години, тъй че ние да изплатим този заем без да натежи. Относно престъпната отговорност към този момент са подадени доста сигнали и аз проследявам по кое време, къде и с какво българската прокуратура ще се произнесе. Следва въпросът кой ще понесе политическата отговорност за самостоятелния кмет на Община Враца подсилен от Българска социалистическа партия. Най-важно е обаче, кой носи моралната отговорност за пропадането на Община Криводол и Община Враца. Не е ли тя на Българска социалистическа партия, тъй като са подкрепили Николай Иванов. Аз персонално желая да поканя Вашия партиен водач Корнелия Нинова, която доста обича да приказва за морал да пристигна в нашия Общински съвет и да обсъдим дружно морала”, добави Владимир Христов.
По време на съвещанието, общинският консултант Деян Бенински попита по кое време са изтекли гаранциите и кой носи отговорността за неподновяването им.
Общинският консултант от ГЕРБ Хенриета Георгиева подсети,че по време на предходния мандат кметският екип е уверявал в напредъка по плана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР