Община Варна внася искане за стопанисване на водоизточниците с минерална

...
Община Варна внася искане за стопанисване на водоизточниците с минерална
Коментари Харесай

Варна иска да си вземе минералните сондажи

Община Варна внася искане за стопанисване на водоизточниците с минерална вода на територията си. Съветниците от ПК „ Собственост и стопанство “ дадоха единодушието си кметът Иван Портних да подаде заявление до екоминистерството за ръководство и прилагане на сектори от залежи на минерални води.

Срокът за внасяне на настояването е до 31 януари 2019 година, след което до две седмици министърът на околната среда и водите би трябвало да излезе с решение. Местната власт ще може да ръководи изворите за 25 години. А съгласно съветниците това ще помогне за одобряването на Варна като дестинация за четири сезона.

Общините от Северното Черноморие от дълго време желаят да стопанисват този скъп естествен запас, само че до лятото на 2018 година и преди приемането на новия Закон за водите, нямаха тази опция, защото находищата попадат на територията на няколко общини. Както писа „Труд“ във Варна има 28 минерални сондажа от басейните Долна Камчия, Варненски и Североизточен.

Находищата, от които извират целебните води, са на територията на три области и в остарялото законодателство нямаше планувана опция локалната власт да кандидатства за обособени сондажи от меганаходищата. Поради това беше невероятно ръководството и използването на минералните води да бъде предоставено на една община.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР