Община Варна в партньорство с общините Аксаково и Белослав ще

...
Община Варна в партньорство с общините Аксаково и Белослав ще
Коментари Харесай

Община Варна ще участва в европейски проект за разделно събиране на биоразградими отпадъци

Община Варна в партньорство с общините Аксаково и Белослав ще взе участие в европейски план за разделно събиране на биоразградими боклуци и тяхното следващо преработване. Мярката е част от Програма " Околна среда " 2021-2027 година по процедура " Мерки за създаване, разширение или надграждане на общински или районни системи за разделно събиране и преработване на биоразградими боклуци ", която ще бъде оповестена през март тази година. Това заяви шефът на Дирекция " Екология и запазване на околната среда " към Община Варна Тодор Колев. Той уточни, че бенефициенти са 167 общини и защото отпадъците се ръководят на районен принцип, Варна ще бъде в съдружничество с Аксаково и Белослав.

Финансовият запас по плана е 242,9 млн. лева, като за трите общини той е към 32 млн. лева Срокът за подаване на всички документи към ръководещия орган е месец август тази година. В този интервал би трябвало да се приготвят нужните документи – съглашение за партньорство сред Варна, Аксаково и Белослав, както и финансови планове за съфинансирането, което е в размер на 20%. Финансовият принос за всяка община ще бъде разпределен съразмерно според съглашението на партньорство, изясни Колев.

По плана следва закупуване на специфични съдове за разделното събиране на биоразградимите боклуци от популацията, сподели Колев, като изясни, че това са зелените и питателните боклуци, отвън опаковките. Те ще бъдат извозвани със специфична техника до депото в село Въглен, където ще бъде построена отворена или затворена компостираща апаратура за биоразградими боклуци. Все още се обмисля дали активността ще бъде предоставена на избрана компания или на общинско дружество, сподели Колев. Той добави, че планът завършва през 2027 година с изграждане и въвеждане в употреба на оборудванията.

В отговор на въпрос за проблеми с разделното събиране на боклуци в цветните контейнери, Колев отговори, че компанията е нараснала съдовете и курсове на транспортиране, само че в границите на финансовия запас, с който разполага. Той напомни, че услугата е безвъзмездна за общината и жителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР