Община Варна става акционер в Пълдин туринвест, след като 28

...
Община Варна става акционер в Пълдин туринвест, след като 28
Коментари Харесай

С гласовете на ГЕРБ и БСП Община Варна става съдружник в Пъ...

Община Варна става акционер в " Пълдин туринвест ", откакто 28 съветници предимно  от ГЕРБ и Българска социалистическа партия гласоподаваха за нарастване на капитала в смесеното сдружение с предприемача Георги Гергов посредством безвъзмездното прекачване на 16 314 400 акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД.

С този избор локалният парламент упълномощава представителя Ясен Михайлов да гласоподава на Общото заседание на акционерите за апорта на община Варна в " Пълдин туринвест ". Предложението на кмета Здравко Димитров беше да не се позволява нарастване на капитала с претекст, че по този метод присъединяване на община Пловдив в смесеното сдружение се понижава от 25 % на 22, 9 на 100. 

Председателят на групата " Автентична лява Българска социалистическа партия " Николай Радев обаче предложи да се даде единодушие акциите на Варна да се одобряват, като посочи претекст, че това значи по-добро стопанисване най-много на Панаира, в който " Пълдин туринвест " взе участие. 



От ГЕРБ го поддържаха.

Против нарастване на капитала на смесеното сдружение „ Пълдин туринвест “ остро се оповестиха съветниците от Демократична България, като се аргументираха, че Общината има блокираща квота и би трябвало да отбрани публичния интерес, а не да прави услуга на частен съучастник, който вследствие на тази договорка ще притежава  към този момент 78 % в Панаира.  

Повторното решение беше  взето  във връзка на плануваното за 9 януари  извънредно Общо заседание на акционерите, макар че на 24 ноември болшинството не даде единодушие за прекачване  на акциите. Както " Марица " писа, община Варна се е сдобила с 29 % дял в Панаира през 2016 година, когато те  й бяха предоставени безплатно от страната със заповед на тогавашния министър Божидар Лукарски. 

Извънредното съвещание  е свикано за повторно, тъй като първото  решение на Общото заседание на акционерите беше обжалвано от кмета с претекст, че упражнява правото си на „ блокираща квота “  и спряно с разпореждане на пловдивските магистрати.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР