Община Варна ще реновира площада, създаден от него и известен

...
Община Варна ще реновира площада, създаден от него и известен
Коментари Харесай

Откриха барелеф на д-р Данаил Шишков

Община Варна ще реновира площада, основан от него и прочут от генерации насам като Шишковата градинка

Паметна плоча, отдадена на доктор Данаил Шишков, беше открита през днешния ден на фасадата на постройката на ул. „ Колони ” до Шишковата градинка. Тя е дело на варненския ваятел Пламен Аврамов – притежател на Награда „ Варна ” за статуя за 2018 година, и е част от самодейностите на Община Варна за възобновление на културно-историческото завещание в морската столица. Докторът е приключил Парижката Сорбона, взел участие е в две войни.

През 1921 година е назначен за доктор и шеф на общинската болница.По-късно е купил огромен имот и е упълномощил на инж.Георги Бърнев строителството на най-високата постройка по това време във Варна“Курортен дом Здраве“-частна клиника с интернат за летовници. Възмутен от положението на площада, доктор Шишков купил дялан камък за тротоарите и гранитни павета, а признателните варненци са го нарекли на името му Шишковата градинка. Историята описа шефката на дирекция „Култура“в общината Антония Йовчева. Специален посетител на церемонията беше доцент доктор Риналди Шишков – внук на доктор Данаил Шишков.

„ Съхраняването на паметта на бележити варненци, които имат принос в развиването на града ни, е от извънредно значимо значение. В продължение на години това неповторимо място в сърцето на Варна бе несправедливо изоставено – по този начин, както бяха Юнашкият салон, Домът на флота. Днес тези два признака на Варна към този момент са възобновени, продължаваме работа с Шишковата градинка – организирахме конкурс, избрахме план на арх. Жулиан Начев и след края на туристическия сезон ще стартираме реализация на плана със средства по Оперативна стратегия „Региони в растеж“, разгласи кметът Иван Портних. Проектът планува ремонт и възобновяване на площадното пространство, възобновяване на чешмата, отделяне на ъгъл за отдих. Изцяло реконструирано ще бъде и пространството пред СУ „Климент Охридски“, което ще бъде превърнато в пешеходна зона, както и ул „ Михаил Колони “, която е връзката с Морската градина. Предвидените средства са близо 1 млн.лева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР