[Община Варна] Още по темата Северният остров Въпреки липсата на

...
[Община Варна] Още по темата Северният остров Въпреки липсата на
Коментари Харесай

Три проекта, които показват проблемите на Варна

[Община Варна] Още по тематиката
Северният остров

Въпреки неналичието на инфраструктура и огромни нови вложения Варна продължава да е привлекателен център и град, цялостен със стаена сила. Време е тя да бъде освободена и подкрепена
2 юни 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Инвестиционната стратегия на Община Варна до 2020 е на стойност близо 128 млн. лева Проектите в така наречен " главен лист ", който ще бъде финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък " са за съвсем 86 млн. лева С още 42 млн. лева би трябвало да бъдат финансирани " аварийните ". Това излиза наяве от информация на общинската администрация, предоставена на " Капитал " в средата на април. Но един проливен дъжд, залял Варна във вторник за следващ път сподели какъв брой остарели могат да са " вчерашните вести ".

Само за 5 мин. проливният дъжд безусловно потопи града, подсети за проблеми с канализацията му, нерешени с години и даже разсъни загатна за нещастието от лятото на 2014 година, когато в наводнения кв. " Аспарухово " починаха 13 души. След малко стъписване администрацията разгласи опрощение – непреодолимата буря на природата беше комбинирана с неналичието на близо 100 млн. лева за възобновяване на канализацията. Така стана ясно, че решение сега няма, а евентуално скоро няма и да има.

Това, от което преляха обществените мрежи обаче, бе гневът на жителите от постоянно догонващото, вместо самодейно държание на локалната администрация в решаването на градските проблеми. Комплексът от изоставането през последните 15 години, е тежък за града. Вероятно за това в края на предходната година министър председателят Борисов го употребява като претекст за отпущането на още 85 млн. лева за реконструкцията на съществени пътни артерии. Така съгласно него би трябвало да бъде " догонен Бургас ".

Има обаче повече от един проблем с тези планове. Най-тежкият и огромен е следният: Варна продължава да " усвоява ", не да влага. Разликата е елементарна - първото намества пари, второто основава благоприятни условия за бъдещето. А от такива благоприятни условия Варна има голяма потребност.

1. Вторият Аспарухов мост Какво се ремонтира

- Бул. " Васил Левски ", който би трябвало да се трансформира в директно трасе към курортите по Северното Черноморие и Дуранкулак.

- Пресичанията на други три булеварда - " Владислав Варненчик ", " Сливница " и " Цар Освободител ", с кръстовища на две равнища.

- Връзката на различен централен варненски бул. - " Сливница ", с ул. " Атанас Москов ", която с 9 млн. лева би трябвало да изведе трафика към Западната промишлена зона на Варна и крайезерната ул. " Девня ".

- Изграждане на детелина за връзка на бул. " Сливница " с автомагистрала " Хемус ".

Силно допустимо е, в случай че не сте от Варна, което е правилно за 95% от популацията на България, да не знаете къде се намира бул. " Васил Левски ", бул. " Сливница " или да знаете, че те в този момент се ремонтират. Ако сте разбрали за тях обаче, то е било с една фотография. Тя се появи предишния месец във форума SkyscraperCity и е направена с дрон. От нея ясно се вижда по какъв начин едно от новоизградените платна на бул. " Васил Левски " минава тъкмо през трибуните на стадион " Спартак ".

Това стана единствено месец откакто и кметът на града, и ръководителят на общинския съвет бяха дали обществени уверения, че сходно нещо няма да се случи, тъй като не се постанова.

За да се стигне до обстановка, в която реорганизация на бул. минава през стадион и никой не е уведомил за това, някъде нещо в ръководството на тези планове е извънредно сбъркано. Трибуните на " Спартак " са забележимата част, само че има още.

Напред, ремонтите са слънце

Според кмета на Варна Иван Портних огромните поправки на стойност 85 млн. лева, които и сега се правят по булевардите " Васил Левски " и " Сливница ", са съпоставими със строителството на Аспаруховия мост през 70-те години на предишния век.

Ремонтът е належащ за града - с приключването на строителните работи би трябвало да бъдат избегнати тапите в централната част, станали хронични през последните три години. За тази цел планът планува три кръгови кръстовища с подлези, както и нов мост. Така трафикът би трябвало да бъде изнесен без конфликтни точки към обходния крайезерен път и автомагистрала " Хемус ".

Според проектите на общинската администрация реконструкцията на двата булеварда би трябвало да приключи преди празника на Варна - 15 август. Така първият тест за резултата от влагането на 85 млн. лева в един от най-големите градски планове ще съвпадне с разгара на туристическия сезон.

Още през есента на 2017 година обаче от Камарата на геодезистите показаха подозрения, че резултатът от реализацията на плана ще оправдае упованията. Основания за това бяха, че както през 2013 година, когато за ремонта на входната артерия бул. " Владислав Варненчик " държавното управление отпусна 5 млн. лева, без преди този момент да са направени нужните количествено-стойностни сметки, по този начин и в този момент финансирането на бул. " Васил Левски " е било отпуснато преди правенето на план.

В края на август 2017 година на съвещание на Министерския съвет министър председателят Борисов разгласи, че Варна " има планова подготвеност " за реконструкцията на булевардите " Васил Левски " и " Сливница ". С този претекст на 13 октомври държавното управление разгласява разпореждане, с което за реализацията на плана бяха отпуснати 85 млн. лева Оказа се обаче, че договорът за правенето на плана, на стойност към 1 млн. лева, е бил подписан едвам на 11 октомври, като освен това в него става дума за преправка и адаптиране на остарял вид.

Месец по-късно общинската администрация разгласява на уеб страницата си нещо като план, създаден върху колаж от екранни фотоси на кадастралната карта на Варна. А в това време строителните работи бяха напреднали.

Слепият бул.

Седалките на стадиона не бяха единственият гаф. Няколко решения на Административния съд във Варна завишиха над два пъти размера на компенсации за отчуждаване на частни парцели по трасето на ремонта. Така се оказа, че и плануванаъа сума за отчуждаванията в размер на 25.2 млн. лева ще нарасне доста. При това тя не е включена в парите, отпуснати от държавното управление за реализацията на плана.

В началото на април пък живеещи в съседство с един от изграждащите се автомобилни подлези се оплакаха, че осъщественото строителство е блокирало изцяло достъпа до гаражите им. Освен това съществувалата досега отводнителна система в непосредствена непосредственост до домовете им е била разрушена и сменена с нова, само че с доста по-малък потенциал. Едва откакто гафът стана обществен, от общинската дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване " споделиха, че преди малко построеното ново пътно платно ще бъде разширено, а дъждовната канализация построена отначало.

Трансфер край панелите

Сред претекстовете, с които Варна изиска бюджетно финансиране за реконструкцията на бул. " Васил Левски ", беше извеждането от центъра на града на трансферния трафик от летището към курортите Св.св. Константин и Елена и Златни пясъци. Но представители на огромни туроператорски компании се оказаха скептични към логиката на тези планове.

" Подобно решение е неуместно ", споделя Красимира Георгиева, която е представител на немската туристическа компания " Кур клуб ". " Аз персонално упорствам пред водачите на трансферните рейсове да минават през центъра на Варна, тъй като първото усещане, което туристите получават, е най-силно. Още с идването си те би трябвало да видят най-красивата част от града. "

Според Георгиева в редките случаи, в които прехвърлянията са били правят през жилищните квартали в западната част на Варна, туристите са били безусловно уплашени от това, което виждат. " Аз изцяло ги разбирам, споделя тя, представете си гледката - остарели, грозни и неподдържани панелни блокове, занемарени зелени площи, непочистени странични улици. "

На същото мнение е и Венцеслав Танчев, представител на друга огромна туроператорска компания, работеща у нас - " Ал турс ". " Световна процедура е туристическите рейсове да минават през центъра на градовете, удостоверява той. Това дава опция още с идването си те да бъдат осведомени с историята, архитектурата, забележителностите. Всяка година служители от общинската администрация пътуват до огромните туристически изложби в цяла Европа, не видяха ли по какъв начин се случва всичко това там? "

2. Варненското " Белене "

Най-видимата част от плана за интегриран градски превоз са 70 нови рейса

[Община Варна] Инвестиции в план

- 10 млн. лева за превръщането на Варна в " град на знанието " - строителство на нова постройка за Математическата гимназия и главен ремонт на френската.

- 16 млн. лева по стратегия " Региони в напредък " за ремонта на 7 учебни заведения, три детски градини и две професионални гимназии.

- 33 млн. лева до 2020 година по оперативна стратегия " Околна среда " за планиране, реорганизация, рационализация и уголемение на пречиствателната станция в курорта " Златни пясъци " и рехабилитация на канализационна мрежа в курортната зона " Ален мак ".
В края на август 2015 година - месец преди разгара на акцията за извършените тогава локални избори, общинската администрация похарчи 800 хиляди лева от бюджета за гласност по плана си " Интегриран градски превоз ". Това и 70 рейса се оказаха най-видимата част от големия план на стойност 115 млн. лева

Защото резултатът от усвояването на тази голяма сума се оказа позитивен най-вече в платените изявления и брошурите. В реалност, въпреки и регистриран като завършил още през август 2016 година, той се трансформира в един от най-шумните провали на сегашната общинска администрация.

Като начало планът се забави с година поради проблеми с организацията на публичните поръчки. Но системата за електронна продажба на билети за градския превоз във Варна на стойност над 8 млн. лева по този начин и не проработи. Причината се оказаха пропуски при сключването на договорите с доставчика й – консорциумът " Модерен превоз ", на който по думите на ръководителя на плана Биляна Якова са били поръчани " фискални, само че не и фискализирани устройства ". За да бъде поправена грешката, администрацията подписа нови контракти за доставката на изчезналото съоръжение, само че поради завършилия период на плана – към този момент за своя сметка.

Не работи и друга система – тази за уведомяване на пасажерите в действително време за придвижването на рейсовете. И макар че доказателство за това са " слепите " екрани по спирките в града, от общината към този момент близо две години упорстват, че тя е " изцяло построена и функционираща ".

Не е въведен в употреба и най-скъпият съставен елемент от плана на стойност 30 млн. лева – 15-километровият кулоар за бърз автобусен транспорт (BRT) сред кварталите " Владислав Варненчик " и " Бриз ".

В края на август 2017 година стана известно, че на плана към този момент са нанесени финансови корекции в размер на най-малко 6 млн. лева, а Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) и ДАНС правят инспекция за метода, по който е било усвоено финансирането. От общинската администрация не удостоверяват, само че и не отхвърлят тази информация.

В момента Варна надгражда несвършеното. Неговата втора фаза е включена в новата капиталова стратегия на града и е финансирана с 37 млн. лева, този път по стратегия " Региони в напредък ". С тези пари ще би трябвало да бъдат ремонтирани сектори от трасетата на градския превоз, ще бъдат доставени още 15 нови рейса, както и няколко интелигентни системи за информация и ръководство на трафика.

Така общата сума, изхарчена по плана, ще надвиши 150 млн. лева Това е чудовищно огромна сума за град като Варна, чийто бюджет предходната година беше 270 млн. лева А по кое време градът ще получи съвременна умна система против тези пари? " Техническата подготвеност и въвеждането в употреба на системите изискват спомагателни юридически, процедурни и организационни действия отвън рамките на плана ", гласи отговорът.

3. Синьо лято

След няколко фалстарта и закъснение от най-малко 7 години, през които общини с надалеч по-малки бюджети съумяха да изградят платени зони за краткотрайно паркиране, Варна най-сетне е на финала пред въвеждането на синя зона. Въпросът е дали по метода, по който е проектирана, тя ще реши проблем, или ще сътвори нови.

Това е трети опит на общинската администрация да се оправи с безредното паркиране в централната част на града. Първите два приключиха с шумни провали. Куриозен беше вторият случай, при който през 2012 година зоната беше анулирана единствено четири дни след откриването й, а някогашният кмет на Варна Кирил Йорданов изясни, че не е схванал за въвеждането й. Тогава следствие на " Дневник " сподели, че съгласно квалифицираната скица приходите от платено паркиране е трябвало да отиват в частни сдружения, свързани с тогавашното управление на ГЕРБ в града.

Успех от трети опит

Сега построяването на синята зона във Варна, наподобява, върви към край, откакто от края на май стартира да тече гратисният интервал преди окончателното й въвеждане в употреба. Тя би трябвало да обгръща най-натоварената централна част на града и периферията й с наклонност да се усилва през идващите три години.

Обществената поръчка за направата, доставката, монтажа и поддръжката на системата за платено паркиране във Варна на стойност 1.6 млн. лева без Данък добавена стойност беше оповестена незабавно през септември 2015 година - месец преди извършените тогава избори за локална власт. За победител в нея беше определено сдружението " Телелинк ".

Вторият търг за възлагане на социална поръчка, обвързвана със синята зона, беше за избор на медиатор при разплащания за използването й. Неговата стойност е 1.5 млн. лева, против които би трябвало да бъде построена система за събиране на таксите за почасово паркиране в синя зона с есемес или през мобилно приложение. На първо място в този търг бе класирано акционерното сдружение " Емпириу ". Негови притежатели са офшорната компания " Ви инвестмънт холдинг " Б.В, " Рослин партнърс България " и Михаил Захманов.

Какво липсва?

След влизането си в употреба синята зона на Варна би трябвало да носи облага от към 6 млн. лева годишно до 2021 година, като сумата би трябвало да пораства с увеличението на обсега й. Това сочат данните на общинската администрация. В същото време плануваните разноски по обслужването на зоната са сред 2,5 и 3 млн. лева годишно.

За да извършва предназначението си обаче, зоната за заплатен престой в центъра на Варна трябваше да бъде построена паралелно със основаването на буферни паркинги и модернизирането на градския превоз. Нито едното от двете не се е случило до този миг. Проблем е и заниженият надзор по спазването на условието за планиране на паркинги към всяка от новостроящите се здания. Според строителни бизнесмени, с които " Капитал " беседва, всеобща процедура измежду сътрудниците им е да наемат системи за дву- и триетажно паркиране до приемане на позволение за прилагане на постройките си, след което да ги връщат на притежателите им.

При това състояние по-високи приходи от варненската синя зона в общинския бюджет ще дойдат не от решения проблем с паркирането в центъра на града, а от осребряването на съществуващия и сега безпорядък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР