Община Варна и Община Шумен са готови за зимния сезон.

...
Община Варна и Община Шумен са готови за зимния сезон.
Коментари Харесай

Във Варна и в Шумен са готови за зимата

Община Варна и Община Шумен са подготвени за зимния сезон. И двете общини увериха, че са обезпечили отоплението и осветлението в детските градини и учебните заведения на прилежащите им територии.

БГНЕС организира питане измежду няколко общини в страната, с цел да ревизира какви са настройките към наближаващия зимен сезон. Попитахме за публичните здания, отопляващи се на газ, за отоплението на жителите и обезпечено ли е улично осветяване.

В първата от серията изявления по тематиката, БГНЕС показва отговорите, получени от локалните управи в морската столица Варна и от Шумен.

Кметът на Община Шумен, Любомир Христов сподели, че ползата преди увеличение на цените на природния газ е бил огромен от страна на шуменци, даже компанията - „ Аресгаз ” ЕАД, която обезпечава количествата природен газ не е успявала да смогва да прави узаконяването и снабдяването с газ на избраните места, само че след внезапната смяна на цените и повишаването на газа, ползата мощно е намалял.

" В момента доста малко шуменци не престават да се причисляват за отопление с газ. Около 4000 души са потребителите в града, които се отопляват на газ, от тях 350 са публични и промишлени обекти – учебни заведения, съд, прокуратура, данъчни, административни здания и други ", изясни той.

" Надяваме се от това, което четем в пресата, че цената ще бъде понижена и от това, което чуваме от КЕВР, като искане и решение, само че дали ще стане към момента можем да гадаем ", сподели той и добави, че това, което са създали кметовете в страната е да приказват от името на Сдружението на общините (НСОРБ) и да търсят съдействието на страната.

Кметът на Шумен означи, че огромна част от енергийно бедните в Шумен се отопляват на дърва.

„ Не мога да кажа какъв брой като брой поданици в Шумен се отопляват на дърва, само че мога да кажа, че в града образователни заведения, детски градини, детски ясли – всички сме ги газифицирали, само че това не се отнася за детски градини и учебни заведения, които са в селата на Община Шумен ", сподели той и добави, че някои от образователните заведения в селата се отопляват на нафта, други на твърдо гориво и дребна част с пелети.

Той уточни, че от месец април страната е поела уговорката и с делегираните средства за детски градини и детски ясли. " В тази сума, която получаваме и по-късно разпределяме съгласно това, което ни е изпратено на детски градини, ясли и на образователни заведения, издръжката за осветяване и отопление е включена ", сподели той и добави, че евентуално ще претърпи промяна, в случай че има покачване на цените. " Ние като община ще създадем всичко допустимо, с цел да не оставим деца в образователни заведения, детски градини, детски ясли да стоят на студено, това е една от главните задания, които ще си сложим за зимния сезон ", увери Христов.

Той сподели, че в централната част на Шумен са съумели да сменят осветителните тела с лед осветяване и оттова са съумели да създадат избрани икономии от разход на електрическа енергия. " Засега няма да предприемем ограничения, включващи понижаване на осветлението в избрани часове на деня ”, сподели кметът с изискването, че това може и да се промени предвид на обстановката.

От диалога ни с кмета на Шумен, разбрахме, че общината е подхванала нужните дейности за обезпечаване на спокоен зимен сезон на своите жители и е в подготвеност да предприеме спомагателни дейности, в случай че се наложи.

От Община Варна оповестиха, че през зимата отоплението там не се реализира с природен газ. Те дадоха увещание, че няма заплаха някое детско заведение или учебно заведение да остане без отопление.

Община Варна уточни, че от всички общински заведения в града, единствено 12 учебни заведения и 4 детски градини се отопляват с природен газ, като при тях е обезпечен различен вид за отопление с климатици.

Община Варна също се е подготвила за обезпечаване на спокоен зимен сезон на своите жители, като е значимо да отбележим, че от отговора, който получихме излиза наяве, че природният газ не е толкоз неотложен проблем за общината, колкото може да се окаже за останали локални управи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР