Община Стара Загора ще се включи в кампанията на Асоциация

...
Община Стара Загора ще се включи в кампанията на Асоциация
Коментари Харесай

Община Стара Загора ще се включи в кампания по отбелязване на Световния ден на редките болести

Община Стара Загора ще се включи в акцията на Асоциация „ Грижа за пациента “ за отбелязване на Световния ден на редките заболявания на 28 февруари.

Днес южната страна на фасадата на постройката ще светне в разнообразни цветове, знак на редките болести.

По статистика на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки заболявания са 5% от популацията, което значи, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Да живееш с рядка диагноза е същинско мъжество и предизвикателство. У нас за обещано рядко заболяване стартира да се приказва едвам когато се появи терапия, която не е налична на пазара. Така 95% от пациентите с редки заболявания действително остават невидими за българското опазване на здравето и обществена система, тъй като диагнозата им не съществува за страната и на никое място не попада. По този метод всеки един пациент с рядка болест се трансформира в воин в борбата за личния си живот.

Световният ден на редките заболявания се отбелязва от 2008 година в последния ден на месец февруари по самодейност на Европейския съюз на пациентските организации за битка с редките заболявания. На този ден стотици пациентски организации и медицински експерти провеждат разяснителна акция в помощ на хората с редки болести.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР