Община Смолян приключва работата си по Проект Патронажна грижа +

...
Община Смолян приключва работата си по Проект Патронажна грижа +
Коментари Харесай

Община Смолян приключва европейски проект „Патронажна грижа + – Компонент 2“ със 761 потребители

Община Смолян завършва работата си по Проект „ Патронажна грижа + в Община Смолян “, Договор BG05M9OP001-6.004-0138-С01 по процедура „ Патронажна грижа + – Компонент 2 “.

За интервал от шест месеца /18 юли 2022 година – 18 януари 2023 година /761 потребители се възползваха от предоставените здравно-социални грижи по плана и използване на спомагателни ограничения за предварителна защита от COVID-19 с безплатно европейско финансиране на стойност 355 310, 16 лева

Общата стойност на плана „ Патронажна грижа + в Община Смолян “ и „ Патронажна грижа + – Компонент 2 “ е 1 052 891,58 лева
Проектът се осъществя в 14 селища на територията на община Смолян и в 4 квартала на регионалния град. Работата протече в две посоки:
Направление 1 – „ Патронажна грижа “
Предоставяне на безвъзмездни почасови интегрирани здравно-социални услуги, от които се
възползваха 151 консуматори – лица с увреждания и възрастни хора над 54 години, в неспособност за самообслужване или сложени под карантина от COVID-19, както и други уязвими групи. При един консуматор опциите на сложно осъществяване на дейностите беше до 2 часа на ден. Предоставяше се от 18 домашни помощници и медицински екип от експерт „ Здравни грижи “, психолог и рехабилитатор. Обслужването по домовете беше съобразено с самостоятелните потребности на всеки консуматор по особено направен здравно-социален проект.
Допълваща активност към тази част на плана беше доставката на хранителни артикули и медикаменти, заплащането на битови сметки и осъществяването на административни услуги (със средства на потребителите). Услугата се извършваше от трима назначени служащи за доставки до домовете, а от нея се възползваха 56 консуматори в Смолян, Момчиловци и Кутела.
В това направление от плана преобладаващата възраст на потребителите беше 70-90 години, само че от услугите по плана се възползваха и хора над 90 години, признателни за помощта, която получаваха.
Направление 2 – „ Превенция на COVID-19 в обществените услуги, делегирани от страната действия “
Втората активност по плана беше ориентирана към обществените услуги, делегирани от
страната действия на територията на община Смолян. Състоеше се от спомагателни ограничения за предварителна защита от COVID-19 – обезпечаване на безвредна работна среда посредством стерилизация на сградния фонд и подкрепяне с спомагателен човешки запас.
За задачата бяха назначени 10 санитари, 14 хигиенисти и 5 портиери, 1 механически помощник – общо 30 индивида, разпределени в Дом за остарели хора – Фатово, Домовете за психологични разстройства в Ровина и Петково, Център за работа с деца на улицата – Широка лъка, Центровете за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания в два квартала на Смолян /Каптажа и Устово/, Център за социална поддръжка – Смолян и Комплекс за обществени услуги за деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания – Смолян.

Част от назначените по този план демонстрират интерес за присъединяване и в идващия европейски план „ Грижа в дома “, по който Община Смолян приготвя документи за кандидатстване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР