Община Разград се включва в Националната кампания Научи симптомите на

...
Община Разград се включва в Националната кампания Научи симптомите на
Коментари Харесай

Община Разград се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

Община Разград се включва в Националната акция „ Научи признаците на инсулт! Всяка минута е скъпа! “.

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия в България се провежда за втора поредна година във връзка 29 октомври – Световният ден за битка с инсулта.

Тази година акцията се поддържа от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на общините в България, доста представители на българския бизнес и общини.

Чрез акцията във фокуса на публичното внимание се слагат признаците на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е належащо предприемането на бързи и решителни дейности, с цел да бъде избавен човек или защитен от инвалидизация.

Иновация на акцията е основаването на интерактивна карта на всички локации в страната, на които могат да бъдат открити листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други осведомителни материали. На територията на община Разград щендер с материали на акцията от на следващия ден, 28 октомври, ще бъде позициониран в ДКЦ-1, а плакати и други рекламни материали ще могат да се видят и в още няколко здравни заведения и институции, измежду които: МБАЛ “Св. Иван Рилски “; РЗИ-Разград; МЦ “Вита Медика “; „ Ре Спиро Ултимед Хоспис “ към МЦ “Ре Спиро “ООД-Разград и други. От отдел „ Социални услуги и опазване на здравето “ в Община Разград предоставиха рекламни материали и на общопрактикуващите лекари в района. Видеоклипът от акцията е оповестен на Facebook страницата на Община Разград:.

Кампанията „ Научи признаците на инсулт! Всяка минута е скъпа! “ се организира в изискванията на дейна работа по съставянето на Национален проект за битка с инсулта. В края на предходната година България се причисли към Европейския проект, като припозна една от главните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия), а точно намаляването на броя на инсултите с 10 на 100 до 2030 година. Това може да се реализира с вярна предварителна защита, означават от асоциацията. Като първа и съществена стъпка те предлагат научаването на признаците на инсулта и вярната реакция при тяхното определяне.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с зов към всички българи да отделят няколко минути, с цел да се срещнат със признаците на инсулта и държанието при тяхното определяне. Те приканват хората да изтеглят и да се срещнат с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да дефинират своя риск, да се предотврати инсулт и да се избави човешки живот –.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването в България се записват годишно към 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 приключват с летален излаз. Преживелите мозъчния инсулт с друга степен на неработоспособност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оживелите инвалидността е тежко проявена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР