Община Разград реши да дари на Пазарджик двете спасени от

...
Община Разград реши да дари на Пазарджик двете спасени от
Коментари Харесай

Разград дари спасените лъвчета на Пазарджик, еколози излизат на протест в тяхна защита

Община Разград реши да подари на Пазарджик двете избавени от зоокъта в Разград лъвчета. Това предложение беше гласувано от общинските съветници на днешното им съвещание.

Така животните би трябвало да бъдат настанени в клетка в зоокът, където към момента няма условия за развъждането им вместо да отидат в избавителен център за диви котки в Холандия, както беше в началото контрактувано и планувано от експертите от организация за отбрана на животните " Четири лапи ".

По този мотив бранителите на животните от " Четири лапи " провеждат незабавно митинг против това решение пред Министерски съвет в петък в 14 часа.

Малките бяха избавени на косъм откакто при раждането си преди три месеца са били изоставени от майка си и са били стъпкани от по-едрите животни в клетката. Новородените бяха изведени от градския зоопарк, който от готини развъжда нелегално лъвове в несъответствуващи условия и бяха поети от фондация " Дивите животни ", чиито представители дълго време се бориха за живота им в софийската клиника " Добро скимване ".

Лъвчетата към момента са там и за тях се поставят ежедневни непрекъснати грижи. Специалистите от фондация " Четири лапи " подписаха съглашение с кмета на Разград да намерят подобаващ нов дом освен за дребните, само че и за всички лъвове там. Медиатор в тази ситуация беше контролиращият орган - Министерството на околната среда и водите. Фондацията съумя да контракти заминаването им в избавителен център за животни в Холандия, който се грижи за диви котки със здравословни и поведенчески пробелми - подобен е казусът с 3-месечните Масуд и Терез от Разград, защото са генетично обременени. Очакваше се този месец те да бъдат настанени там и в случай че укрепнат, да бъдат превозени в избавителен център в ЮАР в близки до естествената им среда условия.

 Разград подари избавените лъвчета на Пазарджик, еколози излизат на митинг в тяхна отбрана
© Фондация Дивите животни

След изненадващия поврат, съмненията на фондацията са, че натискът идва от вестник " Телеграф ", издаван от сдружение на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, сподели за " Дневник " Явор Гечев от " Четири лапи ". Специалистите имат и информация, че е оказван напън върху общински съветници на ГЕРБ и Движение за права и свободи да гласоподават предлагането за даряване на лъвчетата на зоокъта в Пазарджик.

Законът не разрешава притежаването на огромни котки от частни лица. Още преди три месеца обаче основният редактор на " Телеграф ", се е свързал с " Дивите животни " с искане да ги осинови. След като се изяснило, че това е нелегално, " Телеграф " е направил подаяние на изсъхнало мляко за бебетата за животните, а основният редактор участвал персонално на договарянето на съглашението за намиране на нов дом сред община Разград и " Четири лапи ". Впоследствие е оказан напън от община Пазарджик за преместването им там, описват от фондацията.

Въпреки съглашението с " Четири лапи " кметът на Разград е внесъл в Общинския съвет докладна бележка за даряването на животните на зоопарка в Пазарджик. В началото на седмицата " Дневник " насочи питане до общината и кмета за аргументите за смяната на първичните им планове, само че досега няма отговор.

Именно община Разград и кметът носят отговорност за противозаконното развъждане на лъвове в неприятни условия, както и за развъждането им. Двете лъвчета бяха изведени от зоопарка в Разград през септември, откакто се разбра, че са били стъпкани от възрастните животни в общата им клетка малко след раждането им, протекло до момента в който в самия парк е имало гръмък панаир. В зоопарка не е имало ветеринар и личен състав, който да се погрижи за животните. След случая инспекция на място откри, че нарушаванията в развъждането на животните са продължавали години, само че глобени за това няма. Стигна се само до съглашението зоопаркът да приключи развъждането на лъвове.

Община Пазарджик, декларира в отговор до " Дневник ", че до пролетта ще построи уместно пространство за тях. В момента зоокътът " Острова " има лиценз, само че няма условия да гледа лъвове.

" Предприети са дейности за обезпечаването на уместно и задоволително пространство, с цел да може до пролетта укрепналите към този момент лъвчета да бъдат преместени, " написа в известието от Пазарджик без да се прецизира къде ще бъдат дребните до тогава.

" А ние къде да ги гледаме до тогава, " питат от фондацията, защото лъвчетата порастват бързо и имат потребност от особено пространство и грижи. Явор Гечев акцентира, че до края на първата си година животните имат потребност от майка си или от специфични грижи на експерт, какъвто липсва в зоологическите градини в България. В момента те са на три месеца. " Бъдат ли изпратени в зоопарк, ги обричаме на сигурна гибел, " споделя Гечев.

От общината настояват, че зоопаркът им има добър опит в развъждането, в това число и в основаването на условия за размножаване на този тип едри хищници. " Миналата година женската роди 4 тигърчета, които се развиха обикновено и откакто поотраснаха, бяха подарени на три зоопарка, " пишат от община Пазарджик и твърдят, че имат назначен ветеринар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР