Община Ловеч сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство

...
Община Ловеч сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство
Коментари Харесай

Ловеч и Априлци ще подменят уличното си осветление по европейски проект

Община Ловеч подписа контракт за безплатна финансова помощ с Министерство на енергетиката, несъмнено за Програмен оператор (ПО) на Програмата с подписването на Меморандума за съгласие по отношение на осъществяването на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Договорът бе подписан от Теменужка Петкова, министър на енергетиката и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, оповестиха от общинската администрация.

„ Проектът “Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване в гр. Ловеч и с. Дойренци, община Ловеч” е от изключителна значимост за нашата Община, тъй като неговата реализация ще способства за понижаване на годишното ползване на ел. сила, понижаване на излъчванията на парникови газове, ще се усъвършенства качеството на въздуха и като цяло на околната среда, което от своя страна ще способства до възстановяване на изискванията на живот на всички нас “, акцентира Корнелия Маринова.

„ За мен е изключителна чест и наслаждение, през днешния ден, да съм тук по подобен добър мотив. На първо място желая да Ви поздравя за извънредно положителния план, който Вие и Вашите специалисти сте изготвили. Както знаете по тази стратегия аплайваха 107 плана, само че единствено 20 бяха утвърдени, измежду които е този на Община Ловеч. Желая Ви на добър час при реализацията му “, съобщи министър Петкова.

Проектът е създаден по Процедура BGENERGY - 2.001 - „ Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване на общините “ по Програма "Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност " (ВЕЕЕЕС), финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Дейностите ще се осъществят в съдействие с сътрудник от Кралство Норвегия - "ЕМПИЕНЕРДЖИ ООД " и е в цялостно сходство с общата цел на Процедурата, а точно да се увеличи енергийната успеваемост посредством софтуерно обновяване и модернизиране на системите за външно изкуствено осветяване, благосъстоятелност на българските общини.

Предвидени са подмяна на съществуващите стандартни улични и паркови осветителни тела с високоефективни LED осветители, въвеждане на автоматизирана система за централизирано ръководство и мониторинг на уличното осветяване и въвеждане на ограничения за потребление на сила от възобновими енергийни източници.

В плана е заложено потребление на Възобновяеми енергийни източници за зареждане на уличното осветяване, като ще се употребяват слънчеви модули. Ще се инсталира фотоволтаичнa централa, която ще работи с хибридни инвертори и блoкове с акумулаторни акумулатори. Енергията, събрана денем ще бъде складирана в акумулаторните акумулатори и отвеждана към уличното осветяване вечерно време. Предвижда се електрическата сила, създадена от ВЕИ, да е най-малко 10.7 % от нужната за уличното осветяване.

Общата стойност на плана е 1 172 503, 20 лв., представляващи 100 % БФП.

След привършване на дейностите по плана, ще бъдат достигнати 75 % енергийни спестявания. Към 2018 година, на база разплатени фактури е осъществен разход от 354 202 лева на година. Очакванията са тази стойност да спадне почти до 90 хиляди лева

Договор бе по същата скица бе подписан и от кмета на Община Априлци Тихомир Кукенски. По план Априлци планува в четирите обитаеми места в общината да бъдат сменени осветителни тела и добавени нови за реализира на спестовност на електрическа сила, понижаване на разноските за поддръжка и парниковите излъчвания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР