Община Бургас започва нова интересна и полезна еко инициатива в

...
Община Бургас започва нова интересна и полезна еко инициатива в
Коментари Харесай

Детските градини в Бургас ще компостират листата на двора

Община Бургас стартира нова забавна и потребна еко самодейност в детските ясли и градини, базирайки се на опита на Швеция, Германия и други западноевропейски страни. Малчуганите в градините към този момент ще събират на особено обособено място клонки и листа, които падат през есента от дърветата в дворовете на детските заведения.

Оставен там, биологичният боклук ще се разгради до така наречен компост (биотор), с който по-късно ще бъде облагородена почвата и засадените площи в дворните пространства.

Децата ще бъдат подпомагани от своите учители и възпитатели, а активността ще се прави единствено, когато времето разрешава престой навън.

За събиране на листата от педагозите и децата ще бъдат обезпечени подобаващи гребла и ръкавици.
 Снимка: Община Бургас
Идеята е децата да научат изгодите от разделното събиране на биологичните боклуци, компостирането им и наторяването на почвите, както и фактът, че дейностите на открито са от изгода за физиката и здравето на децата.

Това е следващата самодейност на Община Бургас, обвързвана с въвеждане на новаторски и екологични решения в образованието и възпитанието на децата. Един от най-хубавите образци в това отношение е новаторската градина " Пинокио " в ж.к. " Меден рудник ", а преди няколко години в бургаските детски заведения бе въведена и самодейността " горска градина " за осъществяване образованието на децата посредством игри и занимания измежду природата и надалеч от шума на градската среда.
 Снимка: Община Бургас
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР