ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА ОТ КРАЙНИ КЛИЕНТИ

...
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА ОТ КРАЙНИ КЛИЕНТИ
Коментари Харесай

Общи условия за използване на електропреносната мрежа от крайни клиенти


 F29845

ОБЩИ УСЛОВИЯ

ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА ОТ КРАЙНИ КЛИЕНТИ

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Настоящите Общи условия (ОУ) уреждат взаимоотношенията по отношение на използването на електропреносната мрежа, зараждащи сред “Електроенергиен систематичен оператор” ЕАД, записано в Търговския указател на Агенцията по вписванията, ЕИК 175201304, със седалище и адрес на ръководство гр. София, бул. “Цар Борис III” № 201 и наричано по-долу ОПЕРАТОР от една страна, и съответния краен клиент, причислен към електропреносната мрежа, и именуван по-долу КЛИЕНТ, от друга.

Настоящите Общи условия са направени на съображение член 104а от Закона за енергетиката (ЗЕ) и са утвърдени от КЕВР с Решение №............ от..............................г..

ОПРЕДЕЛЕНИЯ

В тези ОУ следните термини и изрази, ще имат смислите, дадени по-долу, в случай че подтекстът не изисква друго:

Достъп” е правото за потребление на преносната мрежа за доставяне с електрическа сила при условия, избрани в дейставащата нормативна уредба и тези ОУ, като правото на достъп постоянно се отнася за избран обект, причислен към мрежата, според изискванията на оператора.

Пренос на електрическа енергия” е превозване на електрическата сила през преносната мрежа.

Пренесена електрическа енергия” е пренесената през електропреносната мрежа сила до краен клиент и измерена със средствата за комерсиално премерване.

Действащо съоръжение” е електрическо оборудване, намиращо се напрегнат или такова, което може да бъде сложено напрегнат чрез комутираща инсталация.

Диспечерско нареждане” значи всяко разпореждане, издадено от ОПЕРАТОРА и получено от КЛИЕНТА в сходство с актуалните общи условия и настоящата нормативна уредба.

Категория на осигуреност на електрозахранването” е категорията, според наредбата по член 83, алинея 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ).

Граница на собственост” е границата сред електрическите уреди на ОПЕРАТОРА и тези на КЛИЕНТА и се дефинира от метода на присъединение и типа на оборудванията за присъединение, регламентирани в контракта за присъединение и/или наредбата по член 116, алинея 7 от ЗЕ.

Краен клиент” (КЛИЕНТ) е лице, чиито обект/и е/са присъединен/и към електропреносната мрежа и се доставя чрез нея с електрическа сила за лично прилагане.

Обект “ е всяка електрическа апаратура на клиент, отделена във връзка с измерването на електрическата сила.

Компетентен орган” значи всеки народен или локален орган на изпълнителна власт или ръководство в Република България, организация, съвет, съд, регулаторен орган или комисия, имащи власт да задължават, или всяко лице, настоящо по силата на закона и имащо власт да дава наложителни рекомендации, решения, позволения или инструкции на някоя страните по тези ОУ.

Място на комерсиално измерване” е мястото на монтиране на средствата за комерсиално премерване, посредством които се дефинира количеството електрическа сила, потребено от КЛИЕНТА. Мястото на премерване може да не съответствува с границата на благосъстоятелност на електрическите уреди и/или мястото на присъединение.

Място на доставка” е точката на присъединение на оборудванията, част от електропреносната мрежа, със оборудванията на КЛИЕНТА.

Резервно захранване” е зареждане на обектите на КЛИЕНТА с електрическа сила от втори самостоятелен източник.

Средства за комерсиално премерване “ са механически средства за премерване, които имат метрологични характерности и са предопределени да се употребяват за премерване независимо или обвързвано с едно или повече механически средства и които се употребяват при продажбата на електрическа сила.

Специализирана измервателна апаратура” е инсталация за премерване на една или повече величини (регистратор или мрежов анализатор), която е сертифицирана за акуратност и качество на премерване и посредством която се мерят фактора на мощността /cos / за избран интервал от време и качеството на електрическата сила в сходство с признатия стандарт, в това число отклоняване на напрежението, несиметрия, вибрации (фликер), хармоници и други

Съоръжение” е електропровод, електрическа уредба или индустриален елемент.

Измервателна система” включва: измервателни трансформатори; електромери; устройства за връзки и предаване на данни; спомагателни и спомагателни устройства и вериги, в това число табла (шкафове); вторични вериги за премерване, клемореди и предпазители .

ПРЕДМЕТ

Чл. 1. ОПЕРАТОРЪТ дава на КЛИЕНТА достъп до електропреносната мрежа при съблюдаване на критериите за сигурност, избрани с разпоредбите по член 83, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката и придвижва до границата на благосъстоятелност продаваната на КЛИЕНТА от снабдители в и/или отвън страната електрическа сила, против заплащането на цени и при условия съгласно тези ОУ.

СРОК

Чл. 2. (1) Одобрените от КЕВР Общи условия влизат в действие 30 дни след първото им издание, без да е належащо категорично документално приемане от крайните клиенти.

(2) Те имат деяние до изменението им или влизането в действие на нови Общи условия, утвърдени от КЕВР, или до окончателната им анулация от съда.

ЦЕНИ

Чл. 3. (1) КЛИЕНТЪТ ежемесечно заплаща на ОПЕРАТОРА цена за предоставения достъп до електропреносната мрежа и цена за транспорт през нея на база потребена електрическа сила по цени, одобрени с решение на КЕВР за съответния регулаторен интервал.

(2) КЛИЕНТЪТ заплаща надбавка върху цената на употребяваната дейната електрическа сила при фактор на мощността (cos ) отвън диапазона, регламентиран в наредбата по член 36, алинея 3 от ЗЕ, както и надбавка за отдадена към електропреносната мрежа реактивна сила по цени, избрани по реда на наредбата по член 36, алинея 3 от ЗЕ.

(3) ОПЕРАТОРЪТ дефинира размера на дължимото заплащане по алинея 1 и алинея 2 на съображение данните от средствата за комерсиално премерване.

ПРАВА, ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТ НА СТРАНИТЕ

Чл. 4. (1) Всяка от страните се задължава да опазва намиращите се на нейна територия електрически уреди и/или съоръжения, на които ползвател или притежател е другата страна, да не позволява по трасетата на кабелните и въздушните електропроводи построяването на постройки и складирането на горива и материали и да не прави под, над и към същите изкопни работи.

(2) Оперативните взаимоотношения сред ОПЕРАТОРА и КЛИЕНТА се дефинират според наредбата по член 115 от ЗЕ и взаимно съгласувани оперативни указания.

Чл. 5. ОПЕРАТОРЪТ се задължава:

да обезпечи на КЛИЕНТА достъп до електропреносната мрежа в границите на допустимата от позиция на сигурността на електроенергийната система пропускателна дарба на преносната мрежа и до размера на присъединената мощност;

да опазва от външни въздействия детайлите на средствата за комерсиално и за контролно премерване, в случай че те са инсталирани на негова територия;

да придвижва електрическа сила при условия на равнопоставеност и при неявяване на дискриминация до всеки клиент причислен към електропреносната мрежа;

да придвижва до клиентите електрическа сила в сходство с условията за качество и сигурност.

Чл. 6. ОПЕРАТОРЪТ има право:

Да прави оглед на електрическите уредби, експлоатирани от КЛИЕНТА, както и премерване на техническите им параметри посредством своя профилирана измервателна инсталация, при положение на подозрения, че същите могат да внасят разстройства в работата на електроенергийната система. Ако при огледа и измерването на техническите параметри се открият отклонения и неизправности, от които могат да се чакат разстройства или вреди за ОПЕРАТОРА, ОПЕРАТОРЪТ документално указва на КЛИЕНТА период за отстраняването им. Констатациите следва да бъдат отразени в констативен протокол, формиран по реда на член 61 от актуалните ОУ. В случай че отклоненията/измененията не са отстранени от КЛИЕНТА в инструкции от ОПЕРАТОРА период, последният има право да прекъсне краткотрайно достъпа до електропреносната мрежа до отстраняването им.

Да разпореди краткотрайно спиране или ограничение преноса на електрическа сила през електропреносната мрежа до КЛИЕНТА, без предупреждение, с изключение на в плануваните в настоящата нормативна уредба и в следните случаи:

при решение/разпореждане на способен орган или юрисдикция;

когато КЛИЕНТЪТ престане да дава отговор на изискванията за достъп до електропреносната мрежа;

при съществуване на безспорни доказателства за справедливи аргументи, заради които достъпът до електропреносната мрежа за обектите на КЛИЕНТА е станал неосъществим.

Временно да прекъсне или ограничи с 3-дневно документално предупреждение преноса на електрическа сила към КЛИЕНТА с изключение на в плануваните в настоящата нормативна уредба и в следните случаи:

забавено заплащане от страна на КЛИЕНТАна дължими към ОПЕРАТОРА суми, в това число и свързани с присъединяване му на пазара на електрическа енергия;

КЛИЕНТЪТне извърши задължението си за показване на гаранционни обезпечения в период или за увеличение или възобновяване на техния размер;

несъблюдение от страна на КЛИЕНТАна отговорностите му по актуалните ОУ, като се изключи случаите, когато от неизпълнението на отговорностите произтичат последици, попадащи в обсега на член 6, т. 2 от ОУ.

несъблюдение от страна на КЛИЕНТА на указания и наставления, дадени му от ОПЕРАТОРА, в сходство с правата и отговорностите, дадени му от нормативната уредба на Р. България, в това число и описаните в актуалните ОУ;

когато е бил възпрепятстван достъпът на упълномощени лица на ОПЕРАТОРА до електрическите уреди на КЛИЕНТА.

На безконтролен достъп до всички детайли на измервателната система, ситуирани в обекти, които са благосъстоятелност на КЛИЕНТА, за тяхното монтиране, инспекция и отчитане на количествата електрическа сила, когато и да е.

Чл. 7. Във всички случаи, в които ОПЕРАТОРЪТ е прекъснал или лимитирал преноса на електрическа сила през електропреносната мрежа в резултат на аргументи, за които КЛИЕНТА дава отговор, ОПЕРАТОРЪТ възвръща преноса до края на работния ден, идващ деня, в който са били кумулативно налице следните предпоставки:

отстранена е повода, наложила ограничаването или прекъсването;

КЛИЕНТЪТ е заплатил всички нужни разноски по възобновяване на преноса на електрическа енергия;

КЛИЕНТЪТ е заявил документално съществуване на изискванията за обезопасено включване.

Чл. 8. КЛИЕНТЪТ има право:

Да получава услугата достъп до електропреносната мрежа за доставяните му количества електрическа сила.

Да получава електроснабдяване според от категорията на осигуреност с индикатори за качество, според член 14, ал.1 от актуалните ОУ.

Да изиска от ОПЕРАТОРА да провежда осъществяването на инспекция или метрологична експертиза на средствата за комерсиално премерване по реда на Закона за измерванията.

Да конфигурира личен източник за аварийно зареждане при съблюдаване на избраните от ОПЕРАТОРА наложителни механически условия.

Да бъде навреме уведомяван за спиранията на снабдяването на електрическа сила от ОПЕРАТОРА в случаите и по реда на тези Общи условия.

Да построи за своя сметка система за контролно премерване на количествата електрическа сила според разпоредбите по член 83, алинея 1, т. 6 от ЗЕ.

Да изиска нарастване на предоставената мощно <
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР