Обществото у нас е склонно да гледа с малко повече

...
Обществото у нас е склонно да гледа с малко повече
Коментари Харесай

„Галъп“: 76% от българите смятат, че икономическите възможности у нас са недостатъчни

Обществото у нас е склонно да гледа с малко повече песимизъм към политическото и икономическото положение на страната. Това демонстрира изследване на „ Галъп Интернешенъл “.

Всеки втори жител на света счита, че политическите свободи през днешния ден в страната, в която живее, в действителност са незадоволителни, до момента в който въпреки всичко най-малко двама от петима считат, че са задоволителни. Недоволството е още по-голямо във връзка с икономическите условия – близо две трети считат, че днешните стопански благоприятни условия в страната им са незадоволителни. По-малко от една трета считат, че са задоволителни.

Българите правят оценка по-скоро песимистично обстановката през днешния ден – само че без да се отклоняват мощно от записаните междинни стойности за света и за нашия район – и не губят вяра за по-добро бъдеще.

37 на 100 от запитаните у нас, считат, че политическите свободи в страната ни през днешния ден са задоволителни, а тъкмо половината от респондентите, взели участие в изследването у нас, са на мнение, че политическите свободи не са задоволителни. Останалите не могат да преценяват.

Това е картината от изследване, извършено за 75-годишния празник на Световната асоциация „ Галъп интернешънъл " (GIA), обхващащо към две трети от международното население (и повече от 90% от тези страни, в които свободно се организират и разгласяват проучвания на публичното мнение).

Общо 58 045 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала август-октомври 2022 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице ", по телефона или онлайн. Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период – 95%. В България проучването е финансирано и извършено от „ Галъп интернешънъл болкан " за международната Асоциация „ Галъп интернешънъл ".

Очакванията за бъдещето наподобяват по-положителни, означават анализаторите. 45% чакат, че след 25 години политическите свободи в страната, в която живеят, ще се усилят (силно или най-малко в някаква степен). 19% чакат те да намалеят (да намалеят в известна степен или даже силно). 27% чакат политическите свободи да останат същите. Икономическите упования са още по-добри – половината от популацията на света чака, че икономическите благоприятни условия в страната им ще се усилят в границите на 25 години, а 23% са песимисти. Около една пета от интервюираните чакат опциите в стопанската система да останат същите след четвърт век.

Личният и националният приход, възрастта и образованието са основни фактори, които по сложен метод въздействат на настройките. Полът, политическата непоклатимост, религиозните желания и локалните обичаи явно играят значима роля. Разбира се, въпросът за свободата е много внимателен и от време на време съществуването на задоволително независимост се заявява най-много там, където тя най-вече липсва. А всеобщото схващане нормално реагира по-скоро автоматизирано на всички типове въпроси, свързани с властта – като постоянно показва отношение по-скоро към самата нея, а не толкоз към съответната тематика на въпроса.

На въпроса за политическите свободи във вашата страна през днешния ден, в международен мащаб 42% считат, че политическите свободи са задоволителни, а 50%, че са незадоволителни. Налице е разлика -8 пункта сред позитивните и негативните отзиви.

На въпрос за икономическите благоприятни условия в тяхната страна през днешния ден, 29% в международен мащаб считат, че опциите са задоволителни. 64% считат, че те са незадоволителни.

Очакванията за бъдещето наподобяват по-оптимистични от оценките за сегашното във връзка с свободата. 45% от хората по света имат вяра, че техните политически свободи ще се усилят през идващите четвърт век. 19% считат, че политическите им права ще намалеят, а 27% считат, че ще останат същите.

Хората по света са по-скоро оптимисти за икономическите благоприятни условия след 25 години. 48% считат, че икономическите благоприятни условия ще се усилят след 25 години. 23% считат, че ще намалеят, а 21% считат, че ще останат същите. Останалите не могат да отговорят.

Нагласите в България

Обществото у нас е склонно да гледа с малко повече песимизъм към политическото и икономическото положение на страната, показват анализаторите и прибавят, че динамичността на последните няколко години за България, а и за района ни, донесе остра политическа неустойчивост и стопански провокации, на фона на които обичайният за българите песимизъм даже не се демонстрира в отговорите на респондентите у нас в най-острата си форма.

Българите правят оценка по-скоро песимистично обстановката през днешния ден – само че без да се отклоняват мощно от записаните междинни стойности за света и за нашия район – и не губят вяра за по-добро бъдеще.

37 на 100 от запитаните у нас, считат, че политическите свободи в страната ни през днешния ден са задоволителни, а тъкмо половината от респондентите, взели участие в изследването у нас, са на мнение, че политическите свободи не са задоволителни. Останалите не могат да преценяват.

14% от запитаните българи считат, че икономическите благоприятни условия в страната ни през днешния ден са задоволителни, а 76% са на противоположното мнение. Останалите не могат да посочат отговор.

36% от запитаните у нас считат, че за идващите 25 години политическите свободи у нас ще се усилват, 31% считат, че ще останат същите, а 14% чакат утежняване на политическите свободи у нас в бъдеще.

Икономическите благоприятни условия ще се усилят през идващите 25 години съгласно 45% от запитаните у нас, 22% считат, че ще останат същите или съвсем същите, а 18% чакат понижаване на икономическите благоприятни условия в страната ни през идващия четвърт век. Останалите не могат да преценяват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР