Общeственият комитет за отбелязване на 75-годишнината от 9 септември 1944

...
Общeственият комитет за отбелязване на 75-годишнината от 9 септември 1944
Коментари Харесай

Десетки организации осъдиха позицията на Външно срещу Съветската армия

Общeственият комитет за отбелязване на 75-годишнината от 9 септември 1944 година, който включва 43 организации, осъди скандалната декларация на Министерството на външните работи във връзка изложбата на съветското посолство за Освобождението на Източна Европа от нацизма. В позицията на Външно Съветската войска бе наречена " окупатор " на страните от Източна Европа. Зад протестната декларация против Министерство на външните работи застават Българска социалистическа партия, БАС, Съюзът на ветераните, Земеделският съюз " Александър Стамболийски, Съюз на българските писатели, Съюз на българските журналисти, в. ДУМА и други Документът бе признат предходната седмица на тържествено заседание на Обществения комитет за отбелязването на годишнината. На него участваха водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, депутати и представители на левицата.

" Този недипломатичен и антиисторически текст е част от риториката на Студената война, на пещерния антикомунизъм и русофобията, изолира България от актуалния многополюсен свят. Неприемлив е и назидателният звук към съветското посолство. Това е замяна на историческите обстоятелства, омаловажаване на подвига на милионите руски воини, дали живота си за свободата на Европа. Правят се груби идеологически внушения, че успеха над нацизма е довела България до изолираност от динамичността на развитите европейски страни. Без застъпничеството на Съюз на съветските социалистически републики пред съдружниците в Антихитлеристката коалиция и без българската антифашистка опозиция страната ни щеше да бъде осъдена с орязване на територии като съдружник на Хитлер. Безпардонното отношение към историята поругава паметта и на хиляди свидни жертви на антифашистката опозиция и на българските воини, включили се към Червената войска след 9 септември 1944 година, оневинява закононарушенията на нацистите. В интервала 1944-1989 година Съюз на съветските социалистически републики оказа на България всестранна помощ за развиването й ", написа в нея. Посочва се, че паметниците на Съветската войска в Европа са над 4000 и към тях на всички места се отнасят цивилизовано и с респект, а монументите в София и Пловдив не се поддържат и непрекъснато се обругават.

" Съюз на съветските социалистически републики и Червената войска избавиха човечеството от кафявата чума и имат най-голяма заслуга за успеха в най-кръвопролитната война на ХХ век ", акцентират в своя декларация и организациите от Координационния съвет " България - Русия ". " България дължи на доблестните руски воини благодарност, тъй като те опазиха териториалната ни целокупност. Българският народ познава историята си и няма да одобри преиначаването на истината в сгода на мощните на деня. Позорното изказване на Министерство на външните работи е опит да се оневинят фашизмът и закононарушенията му в Източна Европа. Резултатите от социологически изследвания в последните години демонстрират, че над 75% от българите са настроени позитивно към Русия и са подготвени да сътрудничат с съветския народ ", се споделя в декларацията. Под нея са се подписали Българо-руската търговско-промишлена палата, Дружеството " Найден Геров ", Националното придвижване " Русофили " и др.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР