Обществени паркове в Кърджали и Хасково, тематичен парк в Пловдив,

...
Коментари Харесай

Кои са най-добрите проекти за паркове на 2020 г.

Обществени паркове в Кърджали и Хасково, тематичен парк в Пловдив, озеленяване на вила на Халкидики. Общото сред тези планове е, че те са измежду наградените в първия националния конкурс " Ландшафтен проектант на годината 2020 ", проведен от Съюза на ландшафните архитекти (СЛА) в България. Отличените планове са ориентир за това кой и къде в страната основава паркове и в каква посока са търсенията на най-хубавите от гилдията на ландшафтните архитекти в България. Конкурсът потегля в интервал, в който след пандемията изкристализира разбирането, че значимо е освен персоналното жилище, само че и средата към него и природата в нея. Нараства и потребността от паркове, градини, пешеходни зони, или, казано другояче, от качествени обществени пространства.

Управителният съвет на СЛА за повторно присъжда и премия за повсеместен принос за 2020 година - към специалността и гилдията - на ланд. арх. Ганчо Бакалов. Първата премия за повсеместен принос е за доцент доктор ланд. арх. Владимир Щилиянов.
Наградата за повсеместен принос Ланд. арх. Ганчо Бакалов има 49 години опит в проектирането. Първите близо 20 година от тях са в Института за изследване и планиране " Туристпроект " към Комитета по туризъм. Там работи за над 60 архитекти, като извършва сред 25 и 30 плана годишно - ваканционни селища, хотел-ресторанти, почивни станции и други Сред тях са озеленяването на " Дюни ", на балнеохотела в Сандански, външните тераси са комплекс " Рубин " на площад " Света Неделя " в София, рибарското населено място и къмпинг на язовир " Кърджали " и др.През 1995 година Бакалов основава Бюрото за парково и ландшафтно планиране " Грийн лайн ". Някои от огромните му планове са свързани с " Главболгарстрой " - зимните градини в постройките на " Булгаргаз ", РВД, административната постройка на ГБС и други Консултант е по покривните градини на Hyatt.Арх. Ганчо Бакалов е първият ръководител на УС на Съюза на ландшафтните архитекти в България след основаването му през 2004 година На тази позиция е два мандата - до 2010 г.Един от огромните му нови планове е парк " Арпезос Север " и " Бизнес парк " в Кърджали. Парк " Арпезос Север " вКърджали Проектът за парка от птичи взор Автор: greenline
Община Кърджали желае да построи парк върху 320 дка неугледна територия на мястото на остарели артилерийски казарми и някогашната заливна тераса на река Арда. Целта е той да стане привлекателна среда за жителите на Кърджали и да е връзка сред центъра на града и жилищния комплекс " Възрожденци ".

След народен конкурс за абстрактен план - идея за парка, общината разпорежда проектирането на спечелилия първа премия - бюрото за парково и ландафтно планиране " Грийн лайн " с водещ архитект ланд. арх. Ганчо Бакалов.
3D и дрон фотография - Главната пешеходна ос градски център – публично ядро на парка. Автор: greenline
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР