Обществени дефибрилатори, с които всеки да може да окаже първа

...
Обществени дефибрилатори, с които всеки да може да окаже първа
Коментари Харесай

Ще има ли спасяващи дефибрилатори из градовете

Обществени дефибрилатори, с които всеки да може да окаже първа помощ на човек със сърдечен арест на всички места из градовете. От години за това се борят неправителствени организации. Тази процедура е сполучливо въведена в редица европейски страни и е доста нужна, тъй като възможностите за оцеляване на потърпевш понижават с към 10% всяка минута, в която той не получава съответна помощ. Вероятността той да оцелее без такава е едвам към 2%.

В Европа на всеки 45 секунди някой получава сърдечен арест. Ако в първите 5 минути му се направи изкуствено дишане, сърдечен масаж и дефибрилация, шансът да оцелее се подвига до 65%. Идеята е на всички места в градовете да има публични дефибрилатори, които да могат да се употребяват от немедицинско лице при потребност.

Такива в София има във Физическия факултет на Софийския университет, както и в постройката на БЧК. Машината е изцяло автоматизирана, сега, в който се отвори, устройството стартира да ви насочва какво да вършиме.

„ Няма по какъв начин човек да навреди на различен с този уред. Той е основан съответно за работа от немедицински лица, които не са минали образование за работа с него. Той е създаден за справяне със сърдечен арест. Той разпознава положение и реализира дефибрилация, единствено когато записва нарушавания в сърдечния темп ”, изясни пред Нова телевизия доктор Милен Бонев - експерт по анестезиология и интензивно лекуване.

Ако се наложи да използваме сходно устройство, анастезиологът поучава да сме невъзмутими и спокойни, както и да не забравяме да извикаме помощ.

„ За последната една година в офисите на частни компании са сложени над 100 дефибрилатора в цяла България. Един е подложен и на Антарктида, в българската база. Инициативата все още започва. Надяваме се да настигнем останалите страни в света ”, сподели ръководителят на Фондация " Първите три минути " Марияна Манушева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР