Общата сума за ваксини е 180 мн. лв., още 50

...
Общата сума за ваксини е 180 мн. лв., още 50
Коментари Харесай

Борисов: Пазете си книжките за ваксиниране, ще потрябват

Общата сума за ваксини е 180 мн. лева, още 50 млн. лева приготвяме при нужда да имаме подобен буфер при увеличение на количествата и доставките в страната. Това рапортува здравният министър проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов при визитата в Пловдив, с цел да ревизират доставките на ваксини против ковид.

По думите на Ангелов към 35 млн. лева са били изразходвани за Ремдисивир. На месец се дават по 83 млн. лева за хората на първа линия. Здравният министър акцентира, че за „ Бул био “ са отделени в допълнение 22 600 000 лв. за нови капиталови планове. Предоставят се и по 5 милиона лв. месечно за общопрактикуващите лекари и 1.2 млн. лева за медицинските сестри.

Здравният министър сподели на Борисов и книжките, в които ще се записва дали сме имунизирани.

" Ще пристигна време, в което страните в Европейски Съюз ще желаят тези книжки, с цел да е ясно кой е имунизиран и кой не ", сподели министър председателят. Борисов прикани книжките да се пазят, с цел да не се постанова да се вършат наново.

Военният министър Красимир Каракачанов пък рапортува, че в армията първо ще се имунизират медиците, а по-късно военните.

" Много стройна организация е основал ген. Мутафчийски ", сподели Ангелов. 

Борисов акцентира, че имунизациите ще дойдат във Велико Търново и Враца на 28-ми. 

" Признателен съм на Урсула фон дер Лайен и на EК за основаната добра организация по доставките на имунизациите. Вярвам, че с помощта на имунизацията българските и европейските жители скоро ще преодолеем пандемията ", написа по- късно премиера във Facebook.

По думите му 9750 дози от първата ваксина към този момент дойдоха в България. В момента те се разпределят из страната. В Пловдив към този момент получиха първите бройки. От на следващия ден стартира имунизацията. " Осигурили сме всичко належащо за нея. Радостно е, че от ден на ден българи желаят да се имунизират ", написа Борисов.

Той добави, че с имунизациите са пристигнали и осведомителни материали, ориентирани към българските лекари и пациенти. " Всеки ще получи нужната информация. През месец януари се чакат спомагателни колета от имунизациите до постигане на 62 500 дози ", написа още министър председателят.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР