Общата оценка на служебния кабинет е положителна, 58,9% го одобряват,

...
Общата оценка на служебния кабинет е положителна, 58,9% го одобряват,
Коментари Харесай

Близо 60% от българите одобряват служебното правителство

Общата оценка на служебния кабинет е позитивна, 58,9% го утвърждават, а 28,8% не го утвърждават. Останалите се двоумят. Това демонстрират данните от изследване на " Галъп интернешънъл болкан ". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е осъществено " лице в лице " с таблети сред 30 юни и 7 юли измежду 1010 пълнолетни българи.

Одобрението доминира при всички изследвани публични пластове, като се изключи последователите на ГЕРБ, означават социолозите.

Те показват, че тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и демонстрира публично усмиряване. То проличава и в отговорите на обичайния за " Галъп интернешънъл болкан " въпрос, като цяло, накъде върви България. Социолозите акцентира, че при този въпрос от десетилетия доминират отрицателни отговори, само че в последните месеци техните дялове спадат и стартират да се връщат на равнищата преди ковид и политическата рецесия в страната.

Сега 26,3% споделят, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче, през отминалата есен, дяловете на положително настроените бяха слезли до равнища към 16%, а на отрицателно настроените се бяха повишили даже и до 67%, се отбелязва в изследването.

" По-късно рутинизирането на политическата обстановка докара и до известно утешение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет - като известна форма на ръководство ", означават социолозите.

Междувременно персоналното доверие в президента Румен Радев е 64,%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се двоумят, а единствено 1 % не са чували за Румен Радев. Основните (и съвсем единствени) съперници на Радев са последователите на ГЕРБ. Доверието в Радев в последните месеци на процедура пораства - евентуално повода са точно дейностите на служебния кабинет, разясняват от " Галъп ".

Така Радев резервира мястото си на най-харесвана фигура в българския политически развой и на единствена фигура с позитивен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.

В изследването е било тествано и отношението към имунизациите против COVID-19. При него към 16,7% споделят, че са имунизирани с две дози, а 4,2% - с една доза. От останалите 27%, че ще се имунизират, а 42% споделят, че няма да го  създадат. Около една десета се затрудняват да отговорят. Социолозите показват, че данните са декларативни, само че на практика се покриват с формалната информация.

Според създателите на прочуването относително високото число на отводи от имунизация се дължи на сложни фактори, като не на последно място евентуално идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите имунизация преди миналата вълна на вируса е бил 48%, малко по-висок спрямо юли, означават от " Галъп ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР