Обсерваторията по радикализъм и борба с тероризма представи втория си

...
Обсерваторията по радикализъм и борба с тероризма представи втория си
Коментари Харесай

436 терористични атаки са регистрирани в Европа за две години

Обсерваторията по радикализъм и битка с тероризма показа втория си отчет за тероризма и радикализма в Европа, заяви SIR (Servizio Informazione Religiosa).

436 терористични офанзиви, в това число несполучливи и осуетени, са регистрирани от 2017 до 2019 година, показват специалистите, които са създатели на отчета. В предходния проучен интервал (от 2014 до 2017 г.) терористичните офанзиви са били 895. Само 18% се приписват на джихадистки групировки. По-голямата част (63%) са осъществени от сепаратистки и етнонационалистически групировки, се споделя в отчета.

Изпълнителният шеф на Обсерваторията – Клаудио Бертолоти, уточни, че въпреки офанзивите, свързани с джихадизма, да са дребна част от общия %, то те са причина за всички смъртни случаи от гнет през 2019 година и 16 убийства през 2020 година Терористичната формация „ Ислямска държава” е виновна за убийството на над 400 души в Европа от 2014 година насам. ДАЕШ стои зад 146 офанзиви в този интервал. 188 терористи са взели участие в тях, 59 от които са убити в деяние.

Авторите на отчета показват, че 96% от терористите са мъже, като междинната им възраст е 26 години. Голяма част от тях са с престъпно минало, което потвърждава хипотезата, че пандизите са място за евентуална радикализация. В отчета се споделя, че продължава и онлайн пропагандата за рекрутиране на нови лица. Десният екстремизъм придобива транснационално измерение, а в отчета като риск за европейската сигурност се показват и тайни придвижвания като Qanon, които към този момент се популяризират надалеч отвън границите на Съединените щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР