„Обсъждаме един изключително важен въпрос както от финансово-икономическа, така и

...
„Обсъждаме един изключително важен въпрос както от финансово-икономическа, така и
Коментари Харесай

Люта полемика за F-16 в парламента, БСП зададе скандален въпрос

„ Обсъждаме един извънредно значим въпрос както от финансово-икономическа, по този начин и от политическа и геостратегическа същина. Затова с причини и обстоятелства, умерено предлагам да обсъдим нашата позиция, която е да подкрепим ветото на президента на Републиката заради няколко аргументи “, сподели още проф. Гечев.

Той уточни, че заключенията на работния екип на Военновъздушни сили е, че вероятните правни разногласия сред купувача и продавача се вземат решение единствено по правото на Съединени американски щати.

„ Като всички вероятни юридически разходи в бъдеще ще бъдат за сметка на българската страна, вместо това да става по интернационалното право, както е практиката. Второ, гаранционните условия, изискванията по претенция са дефинирани преди всичко за американската страна.

Третата констатация беше, че общоприетите условия по договорите са избрани едностранно и не подлежат на смяна по искане на българската страна ", сподели още националният представител от Българска социалистическа партия.

"Четвърто, че държавното управление на Щатите може едностранно да трансформира изискванията по контракта ", добави още проф. Гечев във връзка с заключенията на работния екип Военновъздушни сили. Според него цената е прекомерно висока.

"Знаете ли кой е подписал контракта от другите страни – двата съществени контракта? Подписал го е шеф на отдел в Агенцията за задгранична военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите ", добави Гечев.

"Какъв междуправителствен контракт. Няма го министъра на защитата на Съединени американски щати или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма началник на ръководство. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат публично пълномощие от държавното управление на Съединени американски щати? “, попита още Румен Гечев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР