Обсъдихме как да стимулираме инвестициите на бизнеса на Молдова и

...
Обсъдихме как да стимулираме инвестициите на бизнеса на Молдова и
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: 17% е ръстът в стокообмена с Молдова

Обсъдихме по какъв начин да подтикваме вложенията на бизнеса на Молдова и на България . " Имаме растеж в стокообмена от 17% , позитивни данни се следят в региона на туризма, само че към момента има капацитет, който би трябвало да оползотворим ". Това съобщи външният министър Екатерина Захариева на взаимна конференция след срещата си с вицепремиера по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка в София, оповестиха от Министерство на външните работи

Захариева и Лянка разискаха съответни хрумвания за стимулирането на двустранното икономическо съдействие и капацитета за развиване на партньорството в региона на селското стопанство, в това число на локално и районно равнище.

 От 1 ноември отваря порти българско консулство в Тараклия
От 1 ноември отваря порти българско консулство в Тараклия

В този молдовски регион живеят 45 000 души, от които 65% са българи

Министър Захариева благодари на молдовското държавно управление за поддръжката за откриването на българско генерално консулство в Тараклия и за невиждано късите периоди, в които това стана допустимо.

" Нашите упоритости са това да не бъде просто консулство, а да бъде център, който да подкрепя и вложенията и връзките сред хората, тъй че в действителност този район да стане прелъстителен и да подкрепяме с всичко, което е допустимо нашата общественост там ", добави тя.

 Захариева в поддръжка на Молдова по пътя за Европейски Съюз
Захариева в поддръжка на Молдова по пътя за Европейски Съюз

Нуждаем се от вероятност и от светлина в тунела, разяснява министър-председателят на Молдова Павел Филип

Захариева и Лянка разискаха съответни хрумвания за планове, ориентирани към повишение равнището на образованието на българската общественост в Молдова . Сред тях са развиването на българския университет в Тараклия като районен учебен център, продан на преподаватели от висши учебни заведения и студенти.

Юрие Лянка акцентира, че в полза на двете страни е българската общественост да бъде още по-добре интегрирана и образована . Той означи, че с цел да се случи това е значимо да се работи за нейната съгласуваност.

" Трябва да осигурим качествено обучение за нашите сънародници в Молдова . Договорихме се средствата, които България дава по програмата " Помощ за развиване " да бъдат ориентирани с изключение на към инфраструктурно застраховане и за повишение на качеството на образованието на всички равнища ", акцентира министър Захариева.

Подкрепата ни за европейската вероятност на Молдова е поредна и безапелационна, съобщи Захариева. " България беше измежду първите страни членки, които ратифицираха Споразумението за асоцииране на страната ви с Европейския съюз. На жителите в Молдова би трябвало да се покажат положителните образци и изгодите от участието в Съюза. Трябва да им дадем ясни послания ", сподели Захариева.

Българският първи посланик поздрави Молдова за напредъка й за евроинтеграцията. Тя съобщи, че едно от най- хубавите неща, които са се случили на България, е приемането ни в Европейския съюз. Захариева даде образец със доста усъвършенстваните стопански индикатори на страната ни.

" Изключително значимо е ние - Европейски Съюз, - да отправим положителни и окуражителни сигнали към тези страни, които са избрали изрично пътя си към европейската интеграция ", съобщи Екатерина

Тя означи, че европейската вероятност на страните от Източното партньорство е част от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, дружно с района на Западните Балкани.

" България е доста значим сътрудник за нас. Поздравявам ви за водачеството, което проявявате като ръководител на Съвета на Европейски Съюз ", посочи вицепремиерът Юрие Лянка и благодари на страната ни за поддръжката към Молдова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР