Обредни хлябове от етнографските региони на хърцоите и капанците ще

...
Обредни хлябове от етнографските региони на хърцоите и капанците ще
Коментари Харесай

Фестивал на обредните хлябове в Червен

Обредни хлябове от етнографските райони на хърцоите и капанците ще бъдат показани на Средновековния град Червен.

Организатор на фестивала, който ще се организира през днешния ден от 11:00 ч., е Регионален исторически музей - Русе. Събитието се организира за първи път и има конкурсен темперамент, предава Агенция Фокус. Неговата цел е шерване на познания и проява на ритуални практики за изработването на ритуален самун – част от локалното завещание в долината на Русенски Лом.

По време на събитието читалища от района на Русе ще покажат и ще опишат за обичайни умения за разработване на самун. Ще бъдат показани Сватбени хлябове, Коледни обредни хлябове, Еньоденска самодивска погача, ритуален самун за Гергьовден, за Трифон Зарезан, ритуален самун за бяла беритба (прави се за богата реколта), содена питка, погача с прясно подготвен мая за Местни Заговезни, кравай от първото смляно брашно от новата годишна продукция.

Посетителите на Средновековния Червен могат да видят също и самун „ Пчеличка “, който се омесва за деня на Св. Харалампий, „ Меденик “, който се подготвя при осъществяването на достоверните сватбени ритуали, хлябове за Бабинден и за калесване (покана) на кръстник. Участниците във фестивала ще покажат също Великденски самун и Хляб за Симеон сърп. Събитието ще бъде придружено от фолклорна стратегия - осъществявания на самодейци, самостоятелни реализатори и оркестър.

Фестивалът на обредния самун ще включва и учебен модул, посредством който подрастващите ще имат опция да покажат своите тълкования по тематиката за ритуален самун. Децата ще могат да слагат специфични печати на своите обредни хлябове.

Средновековният Червен е центърът на хърцоите, заради което археологическият обект е естествена среда за осъществяване на фестивала на обредния самун.

За участниците във Фестивала на обредния самун са готови плакети и грамоти. Те ще бъдат връчени след решение на жури, формирано от етнографи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР