Обреден хляб (Питка с късметче) Необходими продукти: – 175 мл. вода; – 2,5

...
Обреден хляб (Питка с късметче)
Необходими продукти:
– 175 мл. вода;
– 2,5
Коментари Харесай

Ястия за Бъдни вечер (рецепти)

Обреден самун (Питка с късметче)

Необходими артикули:

– 175 мл. вода;

– 2,5 ч.ч. брашно;

– 6 с.л. олио;

– щипка сол;

– щипка захар;

– 1 пакетче (7 гр.) суха квас.

Начин на подготвяне:

Стоплете водата, само че не би трябвало да бъде гореща. Изсипете я в дълбока купа, прибавете сухата и захарта, с цел да активирате дрождите. След това прибавете солта и олиото. Разбъркайте течността. Започнете да добавяте на порции авансово пресятото брашно.

След като получите меко тесто. Извадете от купата и започнете да месите върху плот. Посявайте с брашно, до момента в който спре тестото да лепне по ръцете. Когато стартират да се образуват мехурчета, които при месене се пукат, тестото е омесено съвършено.

Оформете на топка, намажете с олио или поръсете с брашно и го сложете в купа. Покрийте и оставете на топло да шупва. Процесът лишава към 30-40 минути. След като удвои размерът си, е готово.

Премесете и оставете още дребна да почива.

Пъхнете паричката (късметчето) в тестото и премесете. Оформете по ваше предпочитание. Ако желаете да извършите фигурки върху питката, си отделете малко от тестото.

Положете питката върху хартия за печене. Печете до подготвеност (до суха клечка), в авансово загрята фурна на не по малко от 180°С.

След като извадите готовата пита, може да я поръсите със студена вода, завийте в подобаваща забрадка. Така ще получите вкусна и мека питка за трапезата преди Рождество.

 Ястия за Бъдни вечер (рецепти)

Зелеви сарми/Лозови сарми и пълнени червени чушки

Необходими артикули и метод на подготвяне:

В подобаващ съд загрейте растителна лой. Добавете 2-3 нарязани на дребно моркова, наситнена глава лук и по ваше предпочитание 1-2 скилидки чесън. Запържете зеленчуците, до момента в който се смесят усетите. Добавете 1-1,5 ч.ч. почистен ориз. Бъркайте пламенно, до момента в който придобие „ стъклен “ тип. По предпочитание можете да сложите смлени орехови ядки. Добавете сол и черен пипер на усет.

В случай, че употребявате листа от кисело зеле, превъзходен усет се получава, в случай че към плънката прибавите ситно нарязано.

С помощта на супена лъжица (за лозовите – чаена) напълнете листенцата и оформете постните сарми. Завийте добре, тъй че, до момента в който трае процесът на готвене, да не се развият и цялата плънка да се изсипе.

Забележка: Предварително потопете лозовите листа в топла до гореща вода.

Готовите сарми подредете компактно на дъното на тенджера или бездънен тиган с капак, налага се да подложите няколко листенца под тях. Затиснете с паница и ги залейте с вода. Гответе до омекване или до оставане на мазнината.

Стар боб – супа или на фурна

Необходими артикули и метод на подготвяне:

Накиснете за една нощ фасулът. След като заври изхвърлете първата вода, налага се и втората. В растителна лой запържете 2-3 нарязани на дребно моркова, 1-2 глави наситнен остарял лук, скилидка чесън или праз. Последователно прибавете  шарена сол, черен пипер, джоджен или мента, чубрица на усет. По ваше предпочитание може да обогатите ястието с шепа сушени манатарки. Варете до подготвеност. Осолете по ваш усет.

След като фасулът е сварен, завършете с топла запръжка, по този начин както нашите баби я подготвят. Ако имате стомашна нетърпимост, тогава в дребна купичка направете каша с плътност на боза от брашно и червен пипер. Добавете към фасула и оставете да поври още 10 минути. След като отстраните от котлона подправете с свеж магданоз.

Тези от вас, които избират на фурна, прехвърлете боб-чорбата в подобаващ съд и запечете до извиране на течността.

В последваща публикация очаквайте предписания за десертите, част от обичайна българска софра за Бъдни вечер!

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР