Образци на сръбското кино ще покаже Филмотечното кино Одеон“ в

...
Образци на сръбското кино ще покаже Филмотечното кино Одеон“ в
Коментари Харесай

Сръбското кино не е само Кустурица

Образци на сръбското кино ще покаже Филмотечното кино „ Одеон “ в столицата от 21 до 27 май. „ Специална селекция от сръбски филми, дигитално реставрирани, доста атрактивни, с доста музика в тях “, изясни Росен Спасов от Българската национална филмотека в изявление за БНР.

Филмите в ретроспективата са основани от началото на XX век до края на 80-те и цифрово възобновени от Югословенската филмотека. Билетите за 7 от 8-те кино лентата са на символичната цена от 5 лв., а една от прожекциите е с вход свободен (немият " Грешница без грях " от 1930 година). 

Определеният за най-хубав сръбски филм на XX век – „ Кой пее там “ на Душан Ковачевич, открива събитието на 21 май от 19 часа. Според Росен Спасов този филм съдържа в себе си „ всичко, което човек може да си показа като чуе „ сръбско кино “, въпреки и да заема от образната конструкция на холивудската класика " Дилижансът " с Джон Уейн.

Най-старият филм, който ще бъде показан, е 56-минутният „ Караджордже “ от 1911 година. „ Епичен филм, върти се до 1928 година по кината, когато изчезва, самата лента се губи. През 2003 година е открит във Виена в сбирката на един сръбски продуцент. “

Част от заглавията принадлежат към „ черната югославска вълна “ – протестно течение на кинотворци, което оспорва тоталитарната система. Ще бъдат показани върхови достижения от това течение - „ Любовна спекулация или нещастието на телефонистката “ на Душан Макавеев и „ Когато бъда мъртъв и бял “ на режисьора Живоин Павлович.

Закриването е с комедията с политически нотки  " Измамното лято на `68 " на умрелия неотдавна Горан Паскалевич - един от най-талантливите представители на " Пражката школа " в сръбското кино. 

Това, което прави тази селекция доста забавна, е, че филмите не са показвани у нас или в случай че са показвани – това се е случвало в границите на 1-2 прожекции в разнообразни ретроспективи, разясни прес БНР киноведът. „ Тук е показвано югославско кино. Имало е доста известни филми, обаче те са били по-скоро мостри на режима. Докато тези са били непопулярни тук и ще бъдат доста атрактивни за феновете. “

„ Сръбското кино и през днешния ден, и през вчерашния ден процъфтява. Това, което ще покажем – ще се види, че сръбското кино не е единствено Кустурица “, обобщават от филмотеката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР