Образи на тайнствени животни и чудодейни билки са изпълнили фантастичния

...
Образи на тайнствени животни и чудодейни билки са изпълнили фантастичния
Коментари Харесай

Поверия за усойниците - какво трябва да знаем за опасната змия?

Образи на тайнствени животни и чудодейни билки са изпълнили фантастичния свят на нашия фолклор. Както във всяка митологична система, и у нас на животните се приписват човешки черти и свръхестествени сили.

Обградени от тази религия, представителите на животинския свят придвижват до нашето съвремие визиите на народа ни за всички области в живота- кое е положително и кое зло, кое оказва помощ и кое вреди.

Змиите в визиите и суеверията на народа

Напролет, със събуждането на природата за нов живот, оживяват и всички обредни практики, свързани с животинския свят. Особено известни са тези, свързани със змиите, тъй като влечугите са от тези естествени твари, които топлото време кани на открито. Защо тъкмо змиите са в центъра на вярванията и при другите нации съществуват змийски култове?

Змията е изключително творение, тя лежи в корените на Световното дърво и обгръща най- долната му част, покрай най-тъмните, само че и до най-плодоносните сили. Тя е творение от долния свят и е същинска опасност - за земеделците на полето, за дамите, оставили децата си, до момента в който правят работата си в градините, за изтощените служащи, почиващи на тревата. А най-страшни от всички са отровните змии. Всъщност у нас отровни са пепелянката и усойницата, като последната е натоварена с повече отрицателни показа.

Усойницата - истини и поверия

Усойницата е едно от най-студоустойчивите влечуги, с дебело и солидно тяло, с ромбична шарка по гърба. Тази отровна змия обича тъмните усойни места, които са влажни - мочурища, потоци, вирове, сипеи и каменисти скатове.

 Усойница Снимка: pixabay.com

Нейните естествени обиталища будят възприятие за заплаха и добавяйки ги към обстоятелството, че това е отровница, основават застрашителен облик на тази змия, която в действителност не е нападателна и не би нападнала човек, в случай че не се почувства застрашена. Тя заобикаля хората и се крие от тях, тъй като по своята същина е страхлива змия.

Въпреки това, усойницата е натоварена с доста негативизъм и за нея се приказва като за рисков зложелател. Въпреки тази визия, националната мъдрост ни повелява, че змията не трябва да бъде убивана, а би трябвало да бъде прогонена.

Обичаите и обредите по прогонване на усойници са идентични и публикувани по всички краища на страната. Повечето от тях са свързани с потребността от пречистване на всички места, където усойницата би могла да откри леговище. Изгонването на отровната змия е съществена задача на тези обреди, тъй като съгласно поверието убийството на змия в дома ще донесе злощастие на хората, които го населяват.

Превенцията е това, което се сочи като най-хубавият метод за отбрана от усойница в дома. Враг на отровната змия е кучето, само че то реагира доста буйно на близостта на змията.

Има вярване обаче, че в случай че в двора на къщата има токачка, усойницата в никакъв случай няма да влезе в него. Токачката е птица, която издава характерен тон, когато усети наличието на влечугото.

 Огън за прогонване на усойницата

Има и друго национално вярване за усойницата, съгласно което пролетният празник Благовещение е времето, което опустошава лютата змия усойница. Във фолклорните показа влечугото е с две опашки и три глави. Затова на деня би трябвало да се възпламени огън, който да я прогони, и да се прескочи от млади и остарели, с цел да бяга змията от хората.

Усойницата, като змия, която сменя кожата си, може да бъде тълкувана като знак на видоизменение, ново начало или възобновление. В някои общества се има вяра, че срещането с усойница може да бъде предвещание за идни събития. Например, в случай че я видите в несъмнено време или място, това може да има значение за бъдещето. Поверията и митовете за усойниците варират при другите нации.

Вижте също:

- Какво вещаят сънищата с усойница;

- Ритуали за преследване на змии и гущери;

- Змията като духовно животно;

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР