Обрат в историята. Паисий Хилендарски не е роден в Банско,

...
Обрат в историята. Паисий Хилендарски не е роден в Банско,
Коментари Харесай

Обрат в историята. Паисий роден в Самоков

Обрат в историята. Паисий Хилендарски не е роден в Банско, както се смяташе до момента, а в Самоков. Разкритието е на археолозите проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов от Българска академия на науките, които от години изследват крепостта Урвич и манастира към нея. Новите обстоятелства са оповестени в монографията на двамата учени.

Археолозите се концентрират върху името на крепостта и на прилежащия й манастир - Урвич. Според тях това е единственото българско място, което е упоменато в историята на Паисий.

" Паисий е бил на това място, познавал е доста добре това място и в случай че той е роден единствено на няколко километра от Урвич, най-вероятно той е бил откърмен с концепцията за Урвич. Така че нашето мнение като разкопвачи е в това, че той произлиза точно от Самоков, близкия Самоков или в неговия непосредствен регион ", описа пред Българска национална телевизия проф. Овчаров. Той уточни и други доводи в поддръжка на своята теза. Сред тях е диалектът, на който е написана ``История славянобългарска``, както и фактът, че първите преписвачи на текста са от село Доспей. В края на 30-те години обаче по-популярна е тезата, че Паисий е роден в Банско ”, сподели археологът.

" През 1938 година професор тогава, след това учен Йордан Иванов разгласява една приписка в Хилендарската кондика, с помощта на която се открива, че Банско е родното място на Паисий ", сподели Светла Барякова от Музейния комплекс - Банско. Според локалните хора въпросът е противоречив.

" Едно от родните места е Самоков, друго е Банско. Въпрос на локален национализъм ", споделя жителят на Банско Иван Цонков.

Самият Паисий написа, че е роден през 1722 година и произлиза от Самоковската епархия. По това време обаче Банско е било част от нейните лимити.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР