Обрат по морето. Нещо невиждано от 1996 г. се случва

...
Обрат по морето. Нещо невиждано от 1996 г. се случва
Коментари Харесай

Обрат по морето. Нещо невиждано от 1996 г.

Обрат по морето. Нещо невиждано от 1996 година се случва по родното Черноморие – пари има с чували, само че те губят цената си и хотелиерите са песимисти за приключването на сезона, който другояче наподобява по-добър от предпандемичната 2019-а година.

За втори следващ месец приходите от нощувки в България надвишават предпандемичните равнища. Според Националния статистически институт (НСИ) през юни 2023 година постъпленията в бранша доближават 229.2 млн. лева, което е близо 12% повече по отношение на съпоставимия месец на 2019 година, когато приходите са били в размер на 205.4 млн. лева
-->
Всъщност, още преди формалния старт на сезона в България бяха регистрирани рекордни доходи от нощувки - през май те бяха 87.7 млн. лева, или с 15% над равнищата отпреди четири години.

Въпреки оптимистичните данни, с които разполага Национален статистически институт за приходите в бранша, от сектора са на мнение, че това са просто едни " хартии без стойност ". Освен това броя пренощували туристи в местата за настаняване в България през юни 2023 година е по-малък спрямо юни 2019 година Тоест по-високите доходи, които регистрира националната статистика, се дължат на по-високите цени и инфлацията в страната.

Припомняме, че регистрираната от Национален статистически институт годишна инфлация за юни 2023 година беше 8.7 на 100, до момента в който през юни 2019 година - 2.8 на 100. Годишната инфлация за май 2023 година беше 10.1 на 100, а за май 2019 година - 3.5 на 100.

Отправяме взор към осъществените нощувки през 2023 година в България и виждаме, че нощувките на непознатите туристи в местата за настаняване през юни са 21 977. За съпоставяне, през същия месец на 2019 година техният брой е бил 30 717. Реализираните нощувки от българите през юни 2023 година обаче са повече в съпоставяне със същия интервал на 2019 година През шестия месец на тази година 11 401 сънародници са пренощували в местата за настаняване в България, до момента в който през юни 2019 година техният брой е бил 9 649.

Въпреки рекордните доходи хотелиери споделят, че са на загуба и не знаят дали ще съумеят да преживеят зимата.

" Тези регистрирани доходи са поради инфлацията, ние работим на загуба. Има чували с пари, само че няма покупателна стойност. Нещата от 1996 година се повтарят ", сподели пред Economic.bg Румен Мончев, притежател на хотел в Слънчев бряг.

Той твърди, че макар препълнения си хотел и множеството доходи, които са регистрирани както от него, по този начин и от негови сътрудници, те не знаят дали ще съумеят да преживеят зимните месеци.

" Приходи има, само че те са хартии, с които нищо не може да се купи в този момент. Високата инфлация, която има по отношение на еврозоната, доста неприятно се отразява. При нас идват чужденци, които заплащат с евро, когато обърнем парите, не остава съвсем нищо. Покупателната ни стойност е доста ниска. Храната, която купуваме, е доста скъпа към този момент ", споделя още той.

Мончев, както и доста негови сътрудници, споделя, че има всеобща офанзива против бранша в страната и всички медийни изявления за нечиста вода, войната и други са се отразили.

" Трябва ни по-компетентно ръководство на финансите. Туризмът е златното яйце на България. Нищо друго не ни остана. За да имаме развъртян туризъм, би трябвало успокоение. Ние бяхме свиреп атакувани по всички параграфи от конкурентните ни страни. Налагаше се да пием вода от морето. На нас никой не оказа помощ, ръководещите гледаха другите страни ", споделя още Румен Мончев.

Ситуацията е тежка и 60 дни сезон тази година няма да съумеят да покрият останалите 300, в които хотелите работят, излиза наяве още от думите му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР